Германското архитектурно бюро UNAS Studio спечели международния конкурс за нова

...
Германското архитектурно бюро UNAS Studio спечели международния конкурс за нова
Коментари Харесай

Германско архитектурно бюро спечели конкурса за нова сграда на "Карин дом" във Варна

Германското архитектурно бюро UNAS Studio завоюва интернационалния конкурс за нова постройка на варненския обучителен център за услуги, обществено включване и самостоятелен живот на деца със специфични потребности и техните фамилии - " Карин дом ". В състезанието, проведен от сдружението " Оптимистъс " са взели участие 174 плана на екипи от 48 страни.

Предложението на UNAS Studio е бил определен единомислещо от членовете на журито на състезанието, защото е покрил изцяло главните условия към бъдещата постройка - функционалност, ниски разноски за поддръжка и енергийна успеваемост, както и опазване в оптималната степен на едрогабаритната растителност в терена, в който би трябвало да бъде издигната. Това сподели през днешния ден арх. Мартин Христов, ръководител на журито, определило единомислещо спечелилия в състезанието.

На второ място е бил класиран планът, създаден взаимно от четирима съветски архитекти, а на трето - този на архитектурното бюро atArchitecture Avneesh Tiwar от Индия. Според Мартин Христов в състезанието ще бъдат присъдени и специфични награди на три архитектурни екипа, предложили " смели решения ".

Класираният преди всичко архитектурен екип ще бъде поканен да подписа контракт за разработване на механически и работен капиталов план. Новата постройка на центъра би трябвало да бъде осъществена върху терен от близо 2.5 хиляди кв. м., възложен с решение на Общинския съвет в града при започване на м.г. Той се намира наоколо до градския стадион " Спартак ". Строителството ще бъде финансирано с към 1.5 млн. евро, обезпечени от датските фондации Velux и би трябвало да завърши в границите на към 30 месеца. Това сподели през днешния ден шефът на " Карин дом " Мария Донева.

Триетажната постройка ще е със застроена повърхност от към 600 кв. м. Застрояването на терена ще е 25%, като останалата част от него ще е зелена повърхност.

Според нея с изключение на сложни услуги за деца със специфични потребности и техните фамилии бъдещият център би трябвало да сътвори пространство за образование само че родители, студенти и експерти, както и да бъде център за продан на познания и изследователска активност с университети и снабдители на услуги от страната и чужбина.

" Карин дом " е план на едноименната организация с нестопанска цел, учредена през 1994г. от потомствения посланик и човеколюбец Иван Станчов. Работата на центъра за обществена рехабилитация и интеграция на деца до осем годишна възраст със специфични потребности стартира през 1996 година Годишно " Карин дом " поддържа над 300 деца и фамилии и образова повече от 1200 експерти в сферата, в която работи.

Фондациите Velux, които са обезпечили финансирането, належащо за градежа на новата постройка на " Карин дом " поддържат планове в областта на науката, екологията, обществената и културнта сфери. През 2018 година те са дали безплатни грантове в размер на почти 118 млн. евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР