Германският външен министър Зигмар Габриел призова Европа да определи и

...
Германският външен министър Зигмар Габриел призова Европа да определи и
Коментари Харесай

Берлин: Оттеглянето на САЩ от световната сцена ще продължи и след Тръмп

Германският външен министър Зигмар Габриел прикани Европа да дефинира и отбрани своите лични ползи, предупреждавайки, че отдръпването на Вашингтон от международната сцена може да продължи и след края на президентството на Доналд Тръмп.

„ Настоящото отдръпване на Съединени американски щати при ръководството на Доналд Тръмп от ролята си на благонадежден поръчител на западния мултилатерализъм форсира смяната в международния ред и има директни последици върху разбирането за немски и европейски ползи “, уточни Габриел по време на конгрес в Берлин.

По думите му актуалната администрация в Съединени американски щати се намира на „ извънредно разстояние “ от своите обичайно близки сътрудници в Европа, на която в този момент се гледа като на „ съперник или стопански съперник “, в сравнение с като на съдружник.
Призовавайки Европа да вземе ориста си в свои ръце, Габриел предизвести, че „ американското отдръпване не се лимитира единствено до един президент, нещата няма да се трансформират фундаментално със идващите избори “.

„ Ето за какво няма подозрение, че Германия и Европа, като се има поради тази обстановка, би трябвало да се ангажират повече от преди “, уточни той и добави, че „ единствено когато Европейският съюз отбрани своите лични ползи и дефинира размера на силата си, може да оцелее “.

Германският външен министър добави също, че избирането на френския президент Еманюел Макрон е „ шанс “, тъй като той е осъзнал упадъка на Европейски Съюз и има хрумвания по какъв начин да го реформира. „ Германската позиция по тези начинания би трябвало да бъде избрана от идващото държавно управление, без значение по какъв начин ще наподобява то “, добави дипломатът.

Избирането на президента Доналд Тръмп в края на предходната година повлия върху доверието в трансатлантическия съюз, като единствено 43% от германците към този момент гледат на Вашингтон като на най-важния задграничен сътрудник на Берлин. За съпоставяне година по-рано процентът е бил 60%, стана ясно от изследване, показано в границите на конгреса.

В същото време сега 63% от германците гледат на Франция като на най-важния задграничен сътрудник на страната им, което е нарастване от 3% в границите на последните 12 месеца. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР