Германският външен министър Хайко Маас е заявил, че няма да

...
Германският външен министър Хайко Маас е заявил, че няма да
Коментари Харесай

Хайко Маас не разрешава в Германия да се води кампания за изборите в Турция

Германският външен министър Хайко Маас е декларирал, че няма да се позволи водене на предизборна акция в Германия за президентските и парламентарните избори в Турция, планувани за 24 юни, оповестява в. "Миллиет ".
Маас, който взе участие в среща на министрите на външните работи от Г-7 в Торонто, е показал пред публицисти, че позицията на Германия по въпроса е ясна, като е прецизирал, че три месеца преди избори в непозната страна в Германия няма да се позволява водене на предизборна акция от политици от съответната страна. Това важи за всички, без значение от коя страна идват, е изтъкнал Маас.
Той е подчертал, че не желае повторение на разногласията с Турция от минилата година и е добавил, че разногласията не са изгода и за двете страни, предава Българска телеграфна агенция.
Германският външен министър е декларирал това в отговор на въпроси на публицисти след изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който сподели в изявление за турската телевизия НТВ в събота, че се приготвя негова среща в чужбина с 10-11 хиляди гласоподаватели, без да заяви в коя страна.
Преди референдума в Турция на 16 април 2017 година за конституционни промени, разширяващи пълномощията на президента, локалните управляващи в Германия анулираха предизборни прояви в страната с присъединяване на турски министри. Турският президент Ердоган съпостави тогава тези решения с "нацистки практики " и се стигна до ескалация на напрежението в двустранните връзки.
В края на юни немското държавно управление одобри решение, съгласно което на непознати политици се не разрешава да водят предизборна акция в Германия, в случай че в съответната страна предстоят избори в идващите три месеца. Уточнено бе, че тези правила няма да важат за страните членки на Европейски Съюз.
Външните министри на Турция и Германия - Мелвюлт Чавушоглу и Хайко Маас, ще срещнат на следващия ден или в сряда в Ню Йорк, отбелязва в. "Миллиет " и прибавя, че се чака възбраната за предизборна акция на турски политици в Германия да бъде измежду обсъжданите тематики.
Вестник "Миллиет " показва, че Германия се е включила към позицията на Австрия и Холандия, които оповестиха предходната седмица, че няма да разрешат на политици от Турция да организират на тяхна територия пропаганда преди изборите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР