Германският технологичен гигант Siemens е поредната компания, която ще се

...
Германският технологичен гигант Siemens е поредната компания, която ще се
Коментари Харесай

Siemens също се включи в европейската гигафабрика, която ще съперничи на Tesla

Германският софтуерен колос Siemens е следващата компания, която ще се включи в построяването на най-голямата фабрика за литиево-йонни акумулатори в Европа, оповестява Reuters.

Siemens влага 10 млн. евро в плана и предложи своя цифрова технология, с цел да помогне за построяването на фабриката, която ще се трансформира в главен снабдител на литиево-йонни акумулатори за немския тръст, щом стартира произвеждане през 2020 година

Производителят на камиони Scania се ангажира да вложи същата сума в бъдещия голям цех на компанията Northvolt, който се чака да коства 4 милиарда евро.

Гигафабриката ще се намира в Северна Швеция, а там по едно и също време ще се създават, тестват и създават литиево-йонни акумулатори. Идеята е тя да съперничи по мащаб и потенциал на гигафабриката на Tesla в Невада.

Предприятието се чака да стартира произвеждане през 2020 година с целеви потенциал от 8 гигаватчаса годишно, който 32 гигаватчаса, щом гигафабриката бъде напълно приключена през 2023 година

Любопитното, че Northvolt е основана от някогашните ръководители на Tesla - Петер Карлсон и Паоло Черути, които играят значима роля в реализирането на гигафабриката на компанията на Илън Мъск.

Очаква се европейското търсене на акумулатори да доближи 200 гигаватчаса до 2025 година, което ще сътвори пазар за към 250 милиарда евро годишно, съгласно оценките на Европейската комисия.

Литиево-йонните акумулатори се употребяват в редица приложения, от коли до електрически принадлежности и домашен уреди.

" Европейската промишленост се движи бързо към електрификация ", сподели изпълнителният шеф на Northvolt Петер Карлсон в изказване.

" С опита си в международен мащаб в региона на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията Siemens ще стане значим софтуерен сътрудник, снабдител и клиент на Northvolt в този иден преход ", добави Карлсон.

Northvolt счита да събере нужните 4 милиарда евро за построяването на фабриката посредством серия от кръгове за набиране на средства, първият от които е плануван за идната година.

Все още не е несъмнено дали има задоволителен вкус от европейски вложители да финансират сходен план. Пазарът на акумулатори е доминиран от японските Panasonic и NEC, корейските LG и Samsung, китайските BYD и CATL и несъмнено Tesla. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР