Германският регулатор на финансовите пазари и банките Bafin ще позволи

...
Германският регулатор на финансовите пазари и банките Bafin ще позволи
Коментари Харесай

Някои германски банки ще могат да изплащат дивиденти въпреки препоръката на ЕЦБ

Германският регулатор на финансовите пазари и банките Bafin ще разреши на някои по-малки банки да изплатят дивиденти тази година, пренебрегвайки рекомендацията на Европейската централна банка за възпиране от сходни заплащания до 1 януари 2021 година, съобщи Блумбърг.

Според източник на Блумбърг Bafin най-вероятно ще утвърди изплащането на дивиденти от някои по-малки банки, които не са под непосредствено наблюдаване от страна на ЕЦБ, в случай че те могат да показват здравословни равнища на финансови буфери и ликвидност. Германският регулатор смята за неподходящо въздействието на дивидентите, само че преглежда изплащането им от дребни, само че печеливши банки, като контролируем развой, прибавя източника.

В края на юли ЕЦБ удължи периода на рекомендацията си към комерсиалните банки от Еврозоната да не изплащат дивиденти  или бонуси от октомври до края на годината. ЕЦБ добави, че ще преразгледа позицията си през четвъртото тримесечие, с цел да вземе поради икономическата среда, стабилността на финансовата система и способността на банките да възнамеряват бъдещите си финансови равнища. От финансовата институция приканиха комерсиалните банки да се придържат непринудено към рекомендациите, само че подчертаха, че са подготвени да подхващат „ правно обвързващи ограничения ”, в случай че кредиторите не изпълнят настояванията.

По време на пика на суматохата от пандемията от ковид през месец март ЕЦБ предложи на банките да запазят капитала, с цел да запазят потенциала си в поддръжка на стопанската система по време на рецесията. Няколко европейски банки приканиха централната банка да изключи от рекомендацията си печелившите и добре капитализираните банки.

„ Както и преди, Bafin поддържа лимитираните изплащания на дивиденти, даже след октомври “, споделя представител на регулатора в имейл до Блумбърг. „ Дивидентите би трябвало да бъдат изплащани единствено в случай че банките предвиждат устойчива възходяща траектория на приходите и финансова обстановка,  при която имат задоволителни буфери даже при положение на нескончаем интервал на стрес “, прибавя той.

От ЕЦБ са отказали коментар.

ЕЦБ следи непосредствено 21 банки в Германия от общо 1717, като централната банка нормално следи кредиторите, чиито активи са над 30 милиарда евро. Националните регулатори следят по-малките институции в съдействие с ЕЦБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР