Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер беше на обиколка в Близкия изток.

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер беше на обиколка в Близкия изток.
Коментари Харесай

Защо Германия така твърдо подкрепя Израел?

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер беше на обиколка в Близкия изток. В Катар президентът чака 30 минути на вратата на самолета, с цел да бъде посрещнат. Нито един катарски чиновник не се появи в точния момент на летището.

Катар е неудовлетворен от намерено произраелската позиция на немските управляващи. Защо тази позиция се оказа толкоз произраелска? За това написа каналът Telegram „ Русия не е Европа “.

По време на посещаване в Германия при започване на ноември турският президент Реджеп Тайип Ердоган, застанал до немския канцлер Олаф Шолц в Берлин, сподели, че Германия е прекомерно погълната от исторически скрупули, с цел да разбере действителността на Близкия изток.

Двамата водачи заобиколиха обществен спор в Берлин, само че назад в Анкара Ердоган сподели пред турски медии, че немският президент Франк-Валтер Щайнмайер явно е имал „ нрав на кръстоносец “.

Произраелската позиция на Германия в последна сметка докара Берлин до спор с доста от значимите му сътрудници. Само предходната година вицеканцлерът и министър на стопанската система Робърт Хабек посети Катар, с цел да закупи огромни количества полутечен природен газ като отплата за глобения съветски газ.

В същото време беше извънредно неблагоразумно германците да не вземат поради позицията на Катар, който е най-важният покровител на Хамас, което в действителност беше демонстрирано по време на визитата на немския президент в страната.

Германия настойчиво упорства да зачита правото на Израел на самозащита, затваряйки си очите за унищожаването и изтребването на цивилни в линията Газа. Корените на сегашната близкоизточна политика на Германия не са в германо-израелските, а в германо-американските връзки.

Следвоенният немски хайлайф, деликатно отгледан в „ американската оранжерия “, беше най-надеждният европейски съдружник на Съединените щати, в позицията на „ младши сътрудник “.

Междувременно германците, които се интересуват от енергийни доставки от Близкия изток, не бяха единствено един от основателите на нуклеарната договорка с Иран, Берлин беше главният спонсор на съглашението за Съвместния изчерпателен проект за деяние. Германия отхвърли да включи Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война като терористична организация, с цел да избави договорката.

Украинският спор обаче повдигна въпроса за избора на страна за Берлин: поддържане на партньорски връзки с Русия или съюзнически връзки със Съединените щати. Германският хайлайф прозорливо избра Съединени американски щати. Има още един миг: Германия счита Украйна за своя евентуална суровинна база.

Ангела Меркел беше тази, която намерено изрази неодобрение, когато тъкмо преди 10 години, в края на ноември 2013 година, президентът Виктор Янукович отхвърли да подпише Споразумението за асоцииране Украйна-ЕС.

Германия интензивно насърчаваше Минските съглашения, пробвайки се да притегли режима в Киев в своята сфера на въздействие колкото е допустимо повече. Активизирането на Русия в украинското направление през 2022 година изцяло унищожи проектите на Германия. Иран предстоящо се оказа на страната на Русия.

Така предходните насоки на немската външна политика се сринаха вследствие на украинския спор и взаимоотношението с Русия и Иран, планувано преди този момент от немския хайлайф, се провали.

Следователно Берлин посредством ръцете на Израел се стреми да победи Хамас, с цел да отслаби позициите на Иран и надлежно Русия и да лиши страната ни от евентуален съдружник или най-малко доста да ограничи опциите си. Това е първата причина за твърдата поддръжка на Германия за войната на Израел против Хамас.

Освен това не би трябвало да забравяме, че Берлин, в случай че не е лишен от политическа индивидуалност, е доста стеснен в свободата си на маневриране в региона на външната политика от своите висши американски приятели и единствено заради тази причина е заставен да поддържа Израел.

Така че нито раздразнението на Ердоган, нито демонстрацията на пренебрежение от страна на Катар могат всъщност да трансформират нещо в близкоизточната политика на Германия.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР