Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер бе преизбран днес на поста, предадоха

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер бе преизбран днес на поста, предадоха
Коментари Харесай

Франк-Валтер Щайнмайер бе преизбран за президент на Германия

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер бе избран отново през днешния ден на поста, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция. Той получи 1045 гласа от общо 1437 при гласуването в Федералното заседание, заяви председателката на Бундестага Бербел Бас

Почти 1500 делегати се събраха в Берлин в неделя, с цел да изберат президента на Германия - значително церемониална позиция - за идващите пет години.

Така наречената Bundesversammlung (Федерална спогодба или събрание) се състои от членовете на немския Бундестаг или долната камара на Народното събрание, дружно с еднакъв брой делегати, определени от 16-те провинции на страната, или Länder, напомня Агенция " Фокус ".

Сред последните делегати бяха някои известни персони, в това число някогашният канцлер Ангела Меркел, националният треньор по футбол Ханзи Флик, водещият вирусолог Кристиан Дростен и пианистът Игор Левит.

Йозлем Тюрекчи, който като съосновател на фармацевтичната компания BioNTech, беше една от движещите сили зад бързото развиване на имунизацията Comirnaty против новия ковид, също е измежду определените делегати.

Настоящият президент Франк-Валтер Щайнмайер, 66-годишен, социалдемократ, който беше два пъти външен министър по времето на ръководство на канцлера Ангела Меркел и преди този момент беше шеф на кабинета на канцлера Герхард Шрьодер, бе считан за любимец за продобиване на изборите.

Скорошно изследване на публичното мнение сподели, че 85% от хората, живеещи в Германия, считат, че той си прави добре работата и по тази причина се радва на поддръжката както на ръководещата коалиция, по този начин и на главните консервативни опозиционни партии.

Другите трима претенденти бяха левият Герхард Траберт, 65 година, който се кандидатира от опозиционната Лява партия, физикът Стефани Гебауер, 41 година, която беше номинирана от политическа група, наречена Свободните гласоподаватели, и Макс Оте, 57 година, определен архиконсервативен икономист от крайнодясната партия Алтернатива за Германия (AfD).

Последният избор провокира талази на немската политическа сцена, защото Оте не е член на AfD и остава част от Християндемократическия съюз (ХДС). Лидерите на ХДС дадоха обещание да анулират участието му.

Този път Федералната спогодба не се събра в Райхстага, както нормално, заради пандемичните разпореждания, изискващи гласоподавателите да останат на разстояние 1,5 метра. Вместо това гласуването се организира в прилежащата къща на Пол Льобе, с делегати, разпределени в няколко стаи и етажи.

Гласуването е скрито, като делегатите се приканват в кабините за гласоподаване по азбучен ред.

Резултатът се дефинира съгласно това кой печели безспорното болшинство от гласовете.

Въпреки че немските президенти имат дребна изпълнителна власт, те се стремят да бъдат морални престижи над ежедневната политика.

Всеки, който заема длъжността, подписва законопроектите и съставлява Германия на разнообразни церемонии както в страната, по този начин и отвън нея.

По време на първия мандат на Щайнмайер той поддържаше демократичната народна власт в Германия и в чужбина и настояваше за разговор по чувствителни въпроси. Наскоро това включи и проекти за наложителна имунизация против ковид.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР