Германският политик от Християнсоциалния съюз и председател на групата на

...
Германският политик от Християнсоциалния съюз и председател на групата на
Коментари Харесай

Шефът на ЕНП със сериозен апетит към поста на Юнкер


Германският политик от Християнсоциалния съюз и ръководител на групата на ЕНП в европейския парламент Манфред Вебер, се чака скоро да удостовери кандидатурата си на поста нов ръководител на Европейската комисия, предава европейският уебсайт " Юроактив ". По-рано тази седмица немският канцлер Ангела Меркел даде своята " благословия " за сънародника си да води ЕНП на европейските избори идващия май. Очаква се той да удостовери кандидатурата си при започване на идната седмица, когато ЕНП заседава във Виена, съобщи бТВ.

По-рано тази седмица Вебер бе на посещаване в България. Заедно с премиера Бойко Борисов той инспектира по какъв начин се охранява сухопътната и морската ни граница с Турция поради мигрантския поток. По време на разходките в Странджа и Резово Борисов му изиска поддръжка за приемането на страната ни в Шенген.

Мандатът на настоящия състав на Европейската комисия изтича през есента на идната година. Новият ще бъде определен след изборите за Европейски парламент през май 2019 година.
Начело на Европейска комисия в този момент е някогашният министър председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който също е от ЕНП. Тази година Юнкер неведнъж даде да се разбере, че няма желание да се кандидатира за нов мандат на поста.

Миграцията ще бъде водещ приоритет за Вебер. " Това е въпрос, който може да раздра Европа ", разяснява осведомен източник от ЕНП. По-рано политикът поддържа концепцията на страните от Северна Африка да се провиснал средства за съдействие по мигрантския въпрос по образеца на контракта, който Европа подписа с Турция.

Предлага се основаването на центрове в трети страни, където да се преценява кой има право на леговище. Междувременно той съобщи, че Европа се нуждае от " осезаеми резултати " при ръководството на границите си. Очаква се на срещата във Виена Вебер да бъде подсилен от представителите на ЕНП от Германия, Испания, Ирландия и Хърватия.

Негов хипотетичен противник за номинацията за водещ претендент за поста ръководител на Европейска комисия ще бъдат водещият договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние и някогашният министър-председател на Финландия Александър Стуб.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР