Германският министър на отбраната Борис Писториус индиректно потвърди, че Берлин

...
Германският министър на отбраната Борис Писториус индиректно потвърди, че Берлин
Коментари Харесай

Берлин удвоява военната помощ за Украйна за 2024 г. до 8 милиарда евро

Германският министър на защитата Борис Писториус косвено удостовери, че Берлин ще удвои военната помощ за Украйна за 2024 година до 8 милиарда евро.

Той сподели пред ARD, че плануваното увеличение на военната помощ е " мощен сигнал към Украйна, че няма да я изоставим ". Според източник на Deutsche Welle решението би трябвало да бъде взето в четвъртък, 16 ноември, на съвещание на бюджетната комисия на Бундестага.

" Не желаеме да се окажем в обстановка през идната година, когато би трябвало да изложим спомагателни условия, когато това е значимо. Ето за какво нарастването е значим сигнал - изключително в този момент, апропо, когато Украйна би трябвало да продължи битката си и в това време част от вниманието на обществеността в целия свят е ориентирано повече към Израел ", сподели министърът.
 Германия удвоява военната помощ за Украйна
Германия удвоява военната помощ за Украйна

Страната е най-големият европейски спонсор на Украйна

Припомняме, че в неделя стана ясно, че е взето такова решение. 

Решението е било утвърдено от ръководещата коалиция на канцлера Олаф Шолц и в този момент би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание. Това може да стане още идната седмица. 

Ако решението на ръководещата коалиция бъде утвърдено от Бундестага, немските разноски за защита ще набъбнат до 2,1% от Брутният вътрешен продукт и по този метод ще надвишават целесъобразната цел от 2% за военни разноски за всички страни-членки на НАТО.

Шолц даде обещание да разшири доста военния потенциал даже след привършване на специфичния фонд за разноски за защита. Това е обвързвано със усилването на ролята на Германия на европейски водач на НАТО.

В безусловно изражение Германия е най-големият боен спонсор на Украйна в Европа и вторият по величина в света след Съединени американски щати. Според Института за международна стопанска система в Кил, Германия е изпратила на Украйна повече от 17 милиарда евро военна помощ.

Европейският съюз възнамерява да похарчи до 20 милиарда евро за военна помощ за Украйна.
 Германия поддържа Украйна за участие в Европейски Съюз
Германия поддържа Украйна за участие в Европейски Съюз

Германският външен министър Аналена Бербок е уверена, че Европейският съюз идващия месец ще придвижи кандидатурата на Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР