Германският министър Кристиан Линднер е изправен пред тежки въпроси от

...
Германският министър Кристиан Линднер е изправен пред тежки въпроси от
Коментари Харесай

Politico: Средният пръст на Германия към Европа

Германският министър Кристиан Линднер е изправен пред тежки въпроси от страна на своите сътрудници - европейските финансови министри, които се събират през днешния ден в Люксембург и показват шока си от независимия метод на Германия за справяне с рецесията с цените на газа: Берлин блокира въвеждането на таван на цените на природния газ в Европейски Съюз, само че в страната си отпуска 200 милиарда евро за субсидиране на природния газ както за индустрията, по този начин и за потребителите.

" С този пакет Германия сподели междинен пръст на останалата част от Европа ", съобщи чиновник на Европейски Съюз. " Това в действителност увеличи градуса в връзките с останалите страни. "

Френският министър по въпросите на Европейски Съюз насочи по-дипломатично предизвестие, като съобщи пред POLITICO: " От значително значение е да избегнем политическа и икономическа фрагментация " в границите на Европейски Съюз.

Критиците настояват, че схемата за субсидиране на Германия наподобява не е била премислена, с цел да се вземат поради някои последствия - политическата и икономическата фрагментация, въздействието върху солидарността на Европейски Съюз и даже по какъв начин мярката ще подтиква пестенето на природен газ.

Имиджът на Линднер като ордолиберал (ордолиберализмът е гермарският вид на икономическия демократизъм, който акцентира нуждата страната да подсигурява, че свободният пазар дава резултати, близки до теоретичния му капацитет, само че не се застъпва за обществена страна – бел. ред.), който поддържа бюджетната дисциплинираност и минималната държавна интервенция, пострада, като някои настояват, че Берлин наподобява има едно предписание във връзка с другите и второ за себе си.

По сходен метод немските Зелени в държавното управление, при целия си заявен проевропеизъм, резервираха оглушително безмълвие - изключително министърът на стопанската система и дейностите в региона на климата Роберт Хабек, който оглави проекта за субсидиране и, съгласно някои, наподобява е по-загрижен за локалния рейтинг, в сравнение с за поемането на отговорност на ниво Европейски Съюз.

Дипломати от Европейски Съюз настояват, че съгласно тях канцлерът Олаф Шолц към момента не е схванал какво значи да ръководиш най-голямата страна в Европейски Съюз, а точно, че би трябвало да регистрира европейското измерение на решенията, които Германия взема вкъщи, вместо да се концентрира единствено върху последния припадък на вътрешнокоалиционни разногласия.

Много критици в Брюксел настояват, че наред с Русия, Германия носи най-голяма виновност за повишението на цените на газа в Европейски Съюз и че жителите в цяла Европа в този момент главно заплащат за това, че Германия не е съумяла да диверсифицира доставките си на газ в предишното. И въпреки всичко Берлин се държи по този начин, като че ли казусът визира единствено личните му жители и компании. Усещането на доста дипломати от Европейски Съюз е, че немският канцлер към момента би трябвало да се учи да се държи като европеец.

Шолц твърди, че се бори за държавно управление, което " не изоставя никого ". И въпреки всичко други страни от Европейски Съюз настояват, че ходът му да субсидира газа за немските компании и консуматори, като в същото време блокира ограничението на цените на газа на равнище Европейски Съюз, надали може да бъде по-антисоциален.

Очаква се в петък по време на срещата на Европейския съвет водачите на Европейски Съюз да обсъдят пределните цени на газа в целия блок, потвърдиха публични лица.

Германското его се трансформира в проблем и за ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която рискува да бъде възприета като немско протеже в очите на сътрудниците си и столиците на Европейски Съюз.

Според дипломати и чиновници Фон дер Лайен играе правдиво играта на Берлин, като отхвърля да внесе предложение за ограничение на цените на газа в целия Европейски Съюз - даже откакто 15 столици приканиха Комисията да направи такова предложение (включително Франция, Италия, Испания и Полша, надлежно втората, третата, четвъртата и петата по величина страна в ЕС).

След като Берлин застана зад тила на Европейски Съюз и реши да вкара таван за себе си, се постанова мнението, че Фон дер Лайен е била подведена. Сега Берлин може да продължи да изкупува газ, който нормално се купува от други страни от Европейски Съюз, да изпреварва сътрудниците си, да покачва цените и да провокира проблеми и неодобрение в целия Европейски Съюз.

Признак на разединение в екипа на Фон дер Лайен стана публикуването в понеделник на взаимна публикация на комисарите Тиери Бретон и Паоло Джентилони, в която предизвестяват, че " огромният проект за помощ на Германия в размер на 200 милиарда евро... повдига въпроси ".

" По-важно от всеки път е да избегнем фрагментирането на вътрешния пазар, основаването на конкуренция за дотации и слагането под въпрос на правилата на взаимност и единение, които са в основата на нашия европейски план ", пишат двамата комисари.

Те предизвестиха също, че Европейски Съюз е изправен пред мощна конкуренция от страна на Съединени американски щати, които са създали невиждани вложения и дотации за своята промишленост и където силата сега е седем до осем пъти по-евтина, твърди Бретон.

Двамата еврокомисари предложиха да се употребяват " взаимни принадлежности на европейско ниво. Единствено европейският бюджетен отговор ще ни разреши... да реагираме дейно на тази рецесия ". „ Европейски Съюз би трябвало да почерпи ентусиазъм от системата SURE, която оказа помощ на предприятията да защитят работните си места по време на рецесията Ковид. ”

Днес финансовите министри на Европейски Съюз ще се опитат да реализират съглашение за метода на финансиране и систематизиране на безвъзмездните средства по плана REPowerEU - дълготрайния отговор на Европейски Съюз на енергийната рецесия.

Остава да се отговори на два не толкоз деликатни въпроса: Как да бъдат набрани средствата и по какъв начин да бъдат разпределени. Целта на Съвета на Чешкото председателство на Европейски Съюз е да реализира обща позиция през днешния ден в Люксембург, само че дипломатите са подготвени да се откажат и да повторят процеса, потвърждавайки, че към момента има време за намиране на решение.

Държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз се събират в петък в Прага за " неофициална " среща на върха на Европейския съвет. И този път те в действителност желаят да запазят неофициалния темперамент на нещата, най-малко що се отнася до типичните " изводи " от срещата на върха - документално изказване, за което посланиците и по този начин наречените шерпи на водачите нормално се пазарят с дни.

В понеделник посланиците на Европейски Съюз отхвърлиха концепцията за взаимно изказване, с което да приключат неофициалната си среща. Това се случва макар обстоятелството, че екипът на ръководителя на Съвета Шарл Мишел към този момент е изготвил план на такова изказване, който включва подробни формулировки по отношение на Русия, продоволствената сигурност и, което е най-спорно, таван на цените на природния газ.

Според дипломати, че посланиците на Европейски Съюз не са имали предпочитание да организират безкрайни публицистични сесии през тази натоварена седмица, изключително откакто се допуска, че задачата на неофициалния Европейски съвет е да откри време за стратегически полемики, вместо да се бори за съответни формулировки.

Посланиците на Европейски Съюз ще обсъдят изказването още веднъж в сряда. Според чиновник на Европейски Съюз, един от разновидностите е Мишел да го показа като устни изводи. Така или другояче, разногласията за формулировката ще се възобновят още веднъж напълно скоро, тъй като водачите на Европейски Съюз се стремят да разполагат с писмени изводи по същите тематики на формалната си среща на върха по-късно този месец.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР