Германският концерн BASF SE, който е най-голямата химическа компания в

...
Германският концерн BASF SE, който е най-голямата химическа компания в
Коментари Харесай

Най-големият в света химическа концерн завършва на загуба 2022 година, заради излизането си от Русия

Германският тръст BASF SE, който е най-голямата химическа компания в света, чака да понесе загуби за 2022 година заради амортизация на активи , в размер на 7,3 милиарда евро, по отношение на деконсолидацията на нейното дъщерно сдружение Wintershall Dea в Русия.

Според предварителните оценки на компанията, чистата й загуба за 2022 година възлиза на 1,38 милиарда евро - при чиста облага от 5,52 милиарда евро за 2021 година.

Посоченият прелиминарен резултат е доста по-лош от прогнозите на анализаторите, които чакаха чиста облага за 2022 година в размер на 4,77 милиарда евро, се споделя в известие на компанията, представено от Интерфакс.

В същото време, приходите на химическия тръст са се нараснали за предходната година с 11% до 87,33 милиарда евро.
 Шефът на BASF: Германия я чака най-голямата рецесия от 1945-а, в случай че се откаже от съветския газ и нефт
Шефът на BASF: Германия я чака най-голямата рецесия от 1945-а, в случай че се откаже от съветския газ и нефт

Под опасност се оказва съществуването на доста дребни и междинни предприятия

Германската дъщерна компания Wintershall Dea , след решението на съветския президент и държавното управление да вкарат контролиране на цените на продуктите и услугите на взаимни предприятия в страната - което компанията назова " икономическа реквизиция " - разгласи, че ще напусне Русия.

Пояснява се, че след деконсолидацията, Wintershall Dea повече няма да регистрира финансови или оперативни съществени индикатори за успеваемост (включително произвеждане и резерви) на взаимното дружество в Русия във финансовите доклади на групата, като се изключи измененията в справедливата стойност на финансовите активи.

Компанията към този момент не показва детайлности по отношение на механизма за овакантяване, като показва единствено, че " Надзорният съвет на Wintershall Dea утвърди кардиналното решение на Борда на шефовете за овакантяване на Русия. Wintershall Dea има намерение да напусне Русия по открития ред, като съблюдава всички нужни правни отговорности ".

За последните 12 месеца, пазарната капитализация на немския тръст BASF е намаляла с 22,3%.
 Най-големият химически тръст в света BASF забуксува
Най-големият химически тръст в света забуксува

Високи разноски заплашват конкурентоспособността на компанията
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР