Германският консерватор Армин Лашет, който е лидер на Християндемократическия съюз

...
Германският консерватор Армин Лашет, който е лидер на Християндемократическия съюз
Коментари Харесай

Президиумът на ХДС подкрепи Армин Лашет за кандидат за канцлер на Германия

Германският реакционер Армин Лашет, който е водач на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, беше определен през днешния ден от партийното управление да се бори за канцлерския пост на федералните парламентарни избори през септември, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Президиумът на ХДС реши тази заран на съвещание при закрити врата да поддържа Лашет, който има компликации да усили известността си в допитванията пред различен реакционер - известния министър председател на южната провинция Бавария Маркус Зьодер, водач на съюзническата групировка Християнсоциален съюз ХСС.

Решението не е към момента дефинитивно, само че с тази поддръжка 60-годишният Лашет, който управлява най-населената провинция Северен Рейн-Вестфалия, към този момент има положителни шансове да претендира за канцлерския пост на вота на 26 септември. Президиумът на ХДС е основната инстанция за установяване на претендента за канцлер на консерваторите.

ХДС губи скорост в допитванията, само че въпреки всичко си остава отпред с 28 %. Следват я Зелените с 22 %.

Вчера обаче водачът на ХСС Зьодер сподели, че желае да се опита да стане първият баварец, който е определен за канцлер на Германия. Това би било допустимо единствено в случай че ХДС, която е по-силна на национално равнище, го поддържа. Но след днешната поддръжка на президиума на ХДС за Лашет, това наподобява мъчно. Досега нито един водач на ХСС не е ставал канцлер на Германия. Имало е два опита - през 1979 година и 2002 година, завършили с неуспех.

Зьодер е един от най-популярните политици в Германия поради прецизния си и внимателен метод в битката против ковид, само че все пак не съумя да завоюва поддръжка за идеята си да бъде претендент за канцлер отвън рамките на Бавария.

За Лашет едвам към една четвърт от германците мислят, че би бил подобаващ за канцлер. Бившият публицист дълго време беше считан за сдържан последовател на центристката линия на Меркел. Но от избирането му отпред на ХДС той натрупа провали. Неотдавнашната му позиция за къс, само че непоколебим локдаун в Германия, му навлече рецензии и насмешки. ХДС понесе и два съществени удара на изборите за две немски провинции през март, разтърсена от корупционни кавги, свързани със закупуване на маски, в които се оказаха забъркани депутати консерватори.

Но Лашет, който е сръчен стратег, съумя подмолно да си обезпечи поддръжката на управлението на ХДС, което не искаше партията да отстъпва пред ХДС в навечерието на изборите.

Други партии към този момент избраха от дълго време кандидатите си за канцлерския пост. Социалдемократите да вземем за пример се стопираха на министъра на финансите Олаф Шолц. Зелените вземат решение идния понеделник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР