Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че с нетърпение очаква да

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че с нетърпение очаква да
Коментари Харесай

Световните лидери с първи реакции за бъдещия премиер на Великобритания Лиз Тръс

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че с неспокойствие чака да работи с Лиз Тръс " в тези сложни времена ", съобщи Франс прес. Днес тя беше определена да оглави Консервативната партия във Англия и ще бъде идващият министър председател на страната. " Англия и Германия ще продължат да работят в тясно съдействие като сътрудници и другари ", добави Шолц в " Туитър ".

 Лиз Тръс предстоящо е новият министър председател на Англия Виж още

Напускащият поста на английски министър председател Борис Джонсън прикани консерваторите да се обединят зад Лиз Тръс, която наследява болшинство, отслабено от кавги и разграничено по време на завършилата акция, напомня Българска телеграфна агенция. " Сега е моментът всички консерватори да я поддържат на 100% ", написа също в " Туитър " Джонсън, който на следващия ден би трябвало да подаде оставка пред английската кралица Елизабет Втора. Той поздрави своята наследничка, като съобщи, че " тя има положителните планове да се бори с рецесията с цената на живота си, да сплоти партията и да преследва огромната цел за обединяване и унищожаване на разликите в нашата страна ".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрече вяра за " ценене на разбирателството " сред Англия и Европейския съюз след избирането на Лиз Тръс. " Англия и Европейски Съюз са сътрудници. Заедно сме изправени пред многочислени провокации - от климатичните промени до войната в Украйна. Надявам се, че ще имаме градивни връзки със ценене на разбирателството посред ни ", сподели още тя.

Ройтерс заяви, че още преди формалното оповестяване на Лиз Тръс за водач на Консервативната партия, представителят на Кремъл Дмитрий Песков е коментирал тематиката. " Не желая да споделям, че нещата ще станат по-лоши, тъй като е мъчно да си го показва. За страдание обаче, това може да се чака, поради обстоятелството, че претендентите за английски министър председател се състезаваха, употребявайки антируска изразителност, заплашваха с нови дейности против нас и по този начин нататък. Затова не мисля, че би трябвало да се надяваме на нещо по-добро ", разяснява Песков.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди поздрави Лиз Тръс за избирането ѝ, съобщи Агенция Франс Прес. " Поздравления за Лиз Тръс, която беше определена да бъде идващият министър председател на Англия. Уверен съм, че под ваше управление стратегическото партньорство сред Индия и Англия ще бъде подсилено. Пожелавам ви всичко най-хубаво в новата ви роля и с новите ви отговорности ", написа Моди.

Ирландският министър-председател Михол Мартин написа в " Туитър ": " Поздравления, Лиз Тръс, за избирането ви за водач на Консервативната партия. Очаквам с неспокойствие да работим дружно като министър председател на нашия непосредствен комшия по значими въпроси както в двустранните ни връзки, по този начин и на световно равнище ".

Лидерката на " Италиански братя " Джорджа Мелони, посочена за любимец на идните избори в Италия, също поздрави Тръс, съобщи Ройтерс. " Поздравления за Лиз Тръс, новия водач на английската Консервативна партия и министър председател на Англия. Торите са измежду създателите на политическото семейство на Европейските консерватори и реформисти, на която имам достойнството да бъда ръководител, и съм уверена, че дружно с нея ще заздравим в допълнение нашето консолидирано политическо и културно съдействие ", съобщи Мелони.

Полският министър председател Матеуш Моравецки разяснява избора на Тръс по време на конференция. " Говорих с Лиз Тръс няколко пъти през последните месеци, когато тя оглавяваше външното министерство, и умерено мога да кажа, че се веселя за избирането ѝ, тъй като това ще бъде продължение и може би даже укрепване, съдейки по думите ѝ, на английската политика, идентична до този миг с полската, за поддръжка на Украйна в нейната битка за самостоятелност, независимост, суверенитет и нашите европейски полезности ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР