Германският канцлер Олаф Шолц призова страните от Европейския съюз да

...
Германският канцлер Олаф Шолц призова страните от Европейския съюз да
Коментари Харесай

Шолц: Само помощта на Германия не е достатъчна на Украйна 

Германският канцлер Олаф Шолц прикани страните от Европейския съюз да засилят военната поддръжка за Украйна и съобщи, че напъните, положени единствено от Германия, няма да бъдат задоволителни , цитира думите му Би Би Си.

По време на взаимна конференция с новия министър председател на Люксембург Люк Фриден, Шолц означи, че страните от Европейски Съюз не изпращат задоволително оръжия на Киев.

" Колкото и забележителен да е приносът на Германия, той няма да е задоволителен, с цел да подсигурява сигурността на Украйна в дълготраен проект. Затова приканвам нашите съдружници в Европейски Съюз да усилят напъните си по отношение на Украйна. Планираните доставки на оръжие за Украйна от множеството страни-членки на Европейски Съюз са незадоволителни, " съобщи Шолц на конференцията.

Германското държавно управление оповестява, че през 2023 година страната е отделила 5,4 милиарда евро за военна поддръжка на Украйна , а през идващите години размерът на помощта би трябвало да възлезе на 10,5 милиарда евро. 8 милиарда от тази сума ще дойдат през 2024 година, осведоми Ройтерс.

Германия също изпрати на Киев танкове Leopard-2, бронирани машини Marder, артилерийски снаряди и няколко системи за противовъздушна защита, в това число IRIS-T, Patriot и Skynex.

Припомняме, че при започване на пълномащабното навлизане държавното управление на Шолц беше от най-скептичните в обезпечаването на мощни и съвременни оръжия на Украйна , опасявайки се от реакцията на Русия и опцията за ескалация на спора отвън границите на Украйна.

, защото се притеснява, че Украйна може да употребява тези ракети за офанзиви против съветски територии - алена линия, която акцентират и други западни страни, изпращащи военна помощ за Украйна, в това число и Съединени американски щати.
 Шолц даде обещание да удвои поддръжката за Украйна, макар бюджетния недостиг
Шолц даде обещание да удвои поддръжката за Украйна, макар бюджетния недостиг

Канцлерът сподели, че държавното управление му работи с Народното събрание за правене на бюджет за 2024 година " допустимо най-бързо "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР