Германският канцлер Олаф Шолц призова Сърбия да бъде „прагматична в

...
Германският канцлер Олаф Шолц призова Сърбия да бъде „прагматична в
Коментари Харесай

Шолц: Сърбия няма да стане член на ЕС, ако не признае Косово

Германският канцлер Олаф Шолц прикани Сърбия да бъде „ прагматична в процеса на признание на Косово “, тъй като без това страната няма да може да се причисли към Европейски Съюз, предава порталът Kosovo Online.

„ Косово и Сърбия би трябвало да реализират изцяло съглашение. Ясно е, че съглашението дефинитивно взема решение въпроса за признаването на Косово, невероятно е две страни, които не се признават една друга, да станат част от Европейски Съюз. Този развой би трябвало да бъде прагматичен “, акцентира Шолц в петък в Прищина в хода на конференция с министър-председателя на най-младата балканска страна Албин Курти.

Канцлерът даде обещание и поддръжка за Прищина по въпроса за либерализирането на визовия режим с Европейски Съюз.

На собствен ред Курти излезе с самодейността Косово да се причисли към НАТО. Той съобщи, че “НАТО би трябвало да бъде в Косово, до момента в който Косово стане част от НАТО”.

Косово разгласи независимостта си през февруари 2008 година, а през последните години интензивно се пробва да се причисли към интернационалните организации, в това число ЮНЕСКО и Интерпол. Повече от 60 страни, в това число Русия, Индия и Китай, както и пет държави-членки на Европейски Съюз, се опълчват на признаването на Косово.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР