Германският канцлер Олаф Шолц призова днес в телефонен разговор руския

...
Германският канцлер Олаф Шолц призова днес в телефонен разговор руския
Коментари Харесай

Шолц призова Путин да изтегли напълно руските войски от Украйна - Свят

Германският канцлер Олаф Шолц прикани през днешния ден в телефонен диалог съветския президент Владимир Путин да разпореди цялостно евакуиране от Украйна на съветските войски, съобщи Българска телеграфна агенция.

В траялия 90 минути телефонен диалог, немският водач " прикани съветския президент допустимо най-скоро да бъде открито дипломатическо решение, учредено на преустановяване на огъня, цялостно евакуиране на съветските войски и ценене на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна ", се споделя в изказване на канцлерството.

На фона на компликациите, срещани на терен от съветската войска, немският канцлер " акцентира, че възможни нови съветски стъпки за анексиране няма да останат без отговор и никога няма да бъдат приети ".

Канцлерът изиска също от Путин " да се отнася към пленените бойци в сходство с интернационалното филантропично право, по-специално с Женевските конвенции, и да подсигурява безконтролен достъп на Международния комитет на Червения кръст ", се прецизира в прессъобщението на канцлерството.

Ситуацията към Запорожката АЕЦ също е била разисквана от двамата водачи, които са се договорили да поддържат контакт.

Канцлерът е изтъкнал " нуждата да се подсигурява сигурността на атомната електроцентрала ". В този подтекст той е изискал " да се заобикаля всякаква ескалация и неотложно да се приложат ограниченията, предложени в отчета на Международната организация за атомна сила (МААЕ) ".

Накрая Шолц е изискал от съветския президент напълно да извършва съглашението за експорт на украинско зърно и да не го " дискредитира ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР