Германският канцлер Олаф Шолц поиска от Косово и Сърбия ясен

...
Германският канцлер Олаф Шолц поиска от Косово и Сърбия ясен
Коментари Харесай

Олаф Шолц призова Сърбия и Косово да потърсят диалог

Германският канцлер Олаф Шолц изиска от Косово и Сърбия явен ангажимент за реализиране на трайно политическо решение на техния дълготраен спор за независимостта на Косово , оповестява Асошиейтед прес.

Преговорите за нормализиране, улеснени от Европейския съюз, започнаха преди 11 години, само че дадоха малко влияние, а напрежението сред някогашните съперници във войната остава. Шолц, който беше в Косово, с цел да стартира многонационално пътешестване в Западните Балкани, сподели, че съветската война в Украйна е направила стабилността в района още по-важна.

" Във времена като тези, цената на мира и сигурността ни се обяснява още веднъж и е още една доста значима причина за Косово и Сърбия да намерят политическо решение с всеобхватно, стабилно решение, което също способства за районната непоклатимост ", сподели Шолц на конференция в Прищина.

Канцлерът помоли държавните управления на Сърбия и Косово за явен ангажимент към разговора, подпомаган от Европейски Съюз.

" Ясно е, че съглашението в последна сметка би трябвало да обясни и въпроса за признаването на Косово, тъй като не е допустимо две страни, които не се признават, да станат членове на Европейски Съюз ", сподели Шолц.

Косово, някогашна провинция на Сърбия, разгласи самостоятелност през 2008 година, десетилетие след бруталната война от 1998-1999 година сред сепаратистки етнически албански бунтовници и сръбските сили. Войната завърши след 78-дневна въздушна акция на НАТО, която изгони сръбските войски и нахлуха мироопазващи сили.
 Вучич: Сърбия е под напън да признае Косово поради Путин
Вучич: Сърбия е под напън да признае Косово поради Путин

Двете страни обтегнаха връзки поради изказванията на съветския президент

Повечето западни страни признаха суверенитета на Косово, само че Сърбия и нейните съдружници Русия и Китай не.

Шестте страни от Западните Балкани са на разнообразни стадии от своите желания за участие в Европейски Съюз. Сърбия и Черна гора започнаха цялостни договаряния, до момента в който Албания и Северна Македония се сблъскаха със закъснение на започването на договарянията от Европейски Съюз.

Косово и Босна са в ранните стадии на процеса на участие.

Премиерът на Косово Албин Курти разгласи, че страната ще кандидатства за статут на претендент за Европейски Съюз, което направиха Украйна, Молдова и Грузия. Курти дефинира присъединението към Европейски Съюз като " единственото бъдеще ".

Шолц похвали Косово за поддръжката на глобите на Европейски Съюз против Русия поради нашествието в Украйна, като назова държавното управление в Прищина " благонадежден сътрудник ".

Той също по този начин напомни на сръбското държавно управление, че всяка страна, която се надява да стане член на Европейски Съюз, би трябвало да съблюдава своите закони и традиции. Сърбия не се причисли към глобите на Европейски Съюз против Русия и счита Москва за непосредствен съдружник. Сърбия също е мощно подвластна от съветската сила.

Шолц възнамерява да посети Сърбия, Гърция, Северна Македония и България по време на своето пътешестване по Балканите.
 Вучич даде обещание на Шолц Сърбия да не скапва мира на Балканите
Вучич даде обещание на Шолц Сърбия да не скапва мира на Балканите

Позиция на Сърбия е сложна и в допълнение усложнена от изказванията на Путин за Косово и Донбас
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР