Германският канцлер Олаф Шолц подкрепи международните усилия за постигане на

...
Германският канцлер Олаф Шолц подкрепи международните усилия за постигане на
Коментари Харесай

Шолц предупреди в ООН срещу измамен мир в Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц поддържа интернационалните старания за реализиране на мир в Украйна в речта си в Организация на обединените нации, съобщи ДПА.

„ Същевременно би трябвало да се пазим от подправени решения, които съставляват мир единствено на книга “, предизвести през вчерашния ден Шолц по време на общия спор на Общото заседание на Организация на обединените нации.

" Защото мир без независимост се назовава подтисничество. Мир без правдивост се назовава тирания. Москва най-сетне би трябвало да го разбере ", сподели Шолц.

Шолц още веднъж прикани съветския президент Владимир Путин да приключи войната.

В речта федералният канцлер прикани и за промяна на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който е блокиран отдавна, с цел да бъдат показани в по-голяма степен Африка, Азия и Латинска Америка.

От пълномащабното съветско навлизане в Украйна изминаха 19 месеца, без да й се вижда краят. Въпреки това се поставят мирни старания, изключително от страни, които се считат за неутрални и които не са наложили наказания на Русия. Сред тях са Бразилия, Индия и Саудитска Арабия, отбелязва ДПА.

През август представители на повече от 40 страни се срещнаха в саудитския пристанищен град Джеда, с цел да обсъдят способи за реализиране на мир – измежду тях бяха Съединените щати, страни от Европейски Съюз и за първи път най-важният съдружник на Русия – Китай.

Шолц сподели за тези старания: „ Точно тъй като тази война има непоносими последствия по целия свят, добре е и редно светът да взе участие в търсенето на мир. “

Канцлерът обаче през цялото време предизвести за диктаторски мир директно волята на Украйна. Украйна упорства за цялостното евакуиране на съветските войски от нейната територия, в това число от украинския полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 година

" Нека не забравяме: Русия е виновна за тази война. И президентът на Русия е този, който може да я приключи когато и да е с една-единствена заповед ", акцентира Шолц.

„ Но с цел да направи това, той би трябвало да разбере, че ние – страните от Обединените народи – сме съществени по отношение на нашите правила. В многополюсния свят на 21 век, сподели Шолц, към този момент няма място за ревизионизъм и империализъм.

Шолц още веднъж се застъпи за промяна на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Организация на обединените нации не отразява в задоволителна степен действителността на един многополюсен свят, сподели той. „ Никъде другаде това не толкоз явно, колкото в състава на Съвета за сигурност “.

Ясно е, че Африка, Азия и Латинска Америка заслужават повече тежест в този орган. „ При тази причина можем да договорим текст с разнообразни разновидности. Никоя страна не би трябвало да блокира резултатите от договарянията с несъразмерни условия. И ние няма да създадем това ", акцентира канцлерът.

Съветът за сигурност е най-важният орган на Организация на обединените нации и дава отговор за разрешаването на спорове и поддържането на мира. Състои се от 15 от общо193 държави-членки на Организация на обединените нации. Пет нуклеарни сили са непрекъснати членове и имат право на несъгласие върху всички решения: Съединени американски щати, Китай, Русия, Англия и Франция. Някои от останалите 188 страни членки се редуват на останалите 10 места на всеки две години.

Германия кандидатства за място на всеки осем години, идващия път за интервала 2027-28 година Германското държавно управление има искания Федерална Република Германия да бъде обсъждана като най-голямата икономическа мощ в Европа, когато броят на непрекъснатите членове се разшири.

В продължение на години органът се смяташе за значително некадърен да работи заради взаимни блокади от страна на Съединени американски щати, Китай и Русия по съществени въпроси. Основна промяна на Съвета за сигурност се разисква от десетилетия без никакъв прогрес.

Шолц изрази удовлетворение, че от ден на ден и повече сътрудници – в това число три от петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, са декларирали, че желаят да реализират прогрес по въпроса за промените. Канцлерът явно има поради Съединени американски щати, Англия и Франция, показва ДПА.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР