Германският канцлер Олаф Шолц обяви след среща със саудитския престолонаследник

...
Германският канцлер Олаф Шолц обяви след среща със саудитския престолонаследник
Коментари Харесай

Шолц иска да задълбочи енергийното сътрудничество със Саудитска Арабия

Германският канцлер Олаф Шолц разгласи след среща със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, че желае да задълбочи енергийното съдействие сред двете страни, съобщи Българска телеграфна агенция, цирайки Ройтерс.

Пред кореспонденти след диалозите сред двамата канцлерът сподели, че това партньорство не трябва да се лимитира единствено до изкопаемите горива, само че би трябвало да обхване и водорода и възобновимите енергийни източници.

Германия, която до неотдавна беше мощно подвластна от Русия във връзка с природния газ, стартира след съветската инвазия в Украйна да се стреми да разнообрази доставките си на енергоносители.

Шолц, който е на двудневна обиколка в Залива, първата му откогато стана канцлер, уточни, че е повдигнал в диалозите с принца въпросите за човешките и гражданските права.

В взаимна авторска публикация, излязла през вчерашния ден в списание " Шпигел ", известни немски политици от разнообразни партии приканиха канцлера да направи това по време на визитата си.

" Можете да бъдете сигурни, че не остана нищо, което да не е било казано ", съобщи Шолц пред репортерите в отговор на въпрос дали е станало дума за убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Ликвидирането му в саудитското консулство в Истанбул преди четири години провокира отвращение по света и сложи под напън фактическия властник на Саудитска Арабия.

Според оповестен преди година отчет на американското разузнаване принцът е одобрил интервенцията за ликвидиране или залавяне на Хашоги, само че саудитското държавно управление отхвърли всякаква замесеност на престолонаследника и отхвърли заключенията в отчета.

Като знак за възстановяване на връзките американският президент Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в и френският посетиха кралството и се срещнаха с принца.

Според наблюдаващи визитата на Шолц е част точно от този развой на нормализиране на връзките на Запада с Рияд, отбелязва ДПА.

Следващата спирка от обиколката на канцлера в страните от Залива ще бъде Катар, дребното, само че богато емирство, с което Берлин се пробва да подписа съглашение за доставка на газ. През ноември Катар ще бъде хазаин на Световното състезание по футбол, показва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР