Германският канцлер Олаф Шолц обвини Русия в прекъсване на енергийните

...
Германският канцлер Олаф Шолц обвини Русия в прекъсване на енергийните
Коментари Харесай

Обвиненията срещу Русия прикриват некомпетентността на германските власти

Германският канцлер Олаф Шолц упрекна Русия в спиране на енергийните връзки с Европа и упрекна Москва за най-болезнения от сегашните проблеми на германците. Защо немските управляващи не могат да признаят личната си отговорност? И по какъв начин елементарните германци реагират на такова „ сочене с пръст “?

Олаф Шолц упрекна Русия, че стопира доставките на газ по тръбопроводи за Европа, говорейки на конгреса на Социалдемократическата партия на Германия. Пълната тирада на канцлера е оповестена от немското издание „ Билд “. Според него сега страната би трябвало да заплаща 10 пъти повече за енергийни запаси, в сравнение с преди.

„ Русия спря доставките за Европа, съветският президент спря доставките на газ “, акцентира Шолц. В същото време той обърна внимание на обстоятелството, че Москва отхвърли да изнася даже макар съществуването на работеща инфраструктура. По негова оценка заради създалата се обстановка на Европа липсват 120 милиарда кубически метра газ.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев отговори на тези изказвания. Според него Шолц „ лъже и не се изчервява “, а немското управление „ единствено отхвърли и изостави “ народа си поради „ ненавист “ към Русия и в този момент „ извърта “.

В допълнение към въпроса за дефицита на сила, Германия има доста други неотложни проблеми. Така министър-председателят на Бавария и ръководител на партията ХДС Маркус Зьодер в скорошно изявление за радиостанцията „ Байеришер Рундфунк “ приказва за „ тежка държавна рецесия “ в Германия и че настоящето държавно управление е надживяло своето.

Шолц беше подложен на критика, че се пробва да преразпредели бюджетните позиции. Федералният парламентарен съд на Германия откри за недопустимо прехвърлянето на 60 милиарда евро, непокътнати за битката с ковид, към фонд за екологични и климатични планове.

Атаката против канцлера беше подкрепена и от друга видна фигура в блока ХДС-ХСС, зам.-председателят на фракцията в Бундестага Йохан Вадефул. В изявление за организация ДПА той сподели, че немската войска към този момент е в положение да издържи единствено два дни на борба и тази обстановка е зародила заради огромните немски доставки на въоръжените сили на Украйна. „ Това е пагубен резултат “, акцентира депутатът.

Също по този начин в Германия дебатът по въпросите на миграционната политика още веднъж се ускорява. Във връзка с антисемитските митинги, които се организираха в страната, Шолц разгласи отпущането на 18 милиарда евро на федерални провинции и общини за решение на проблеми, свързани с бежанците.

Експертната общественост отбелязва, че през последните две години европейските политици са привикнали да показват Москва като съществена причина за личните си проблеми. Това освен отстранява отговорността от локалните водачи, само че също по този начин им оказва помощ да поддържат обществено единение към концепцията за опозиция против общ зложелател.

„ Германия независимо се отхвърли от дълготрайния си енергиен съюз с Русия. Нещо повече, точно Берлин прикани други европейски страни да пресечен комерсиалните връзки с Москва. Оцелели са единствено два тръбопровода, по които към момента се изнася газ: през Украйна и Турция “, напомня немският политолог Александър Рар.

Според него редица немски политици възнамеряват да приказват пред висшите органи на Европейски Съюз с оферти за цялостно спиране на връзките с Русия. „ Това ще докара до още по-голяма турбуленция в Европейски Съюз защото не всички страни са подготвени да не помнят за съдействието с Москва. За Унгария да вземем за пример това е изцяло неизгодно “, отбелязва специалистът.

„ Бих посъветвал канцлера да помни, че „ Северен поток “ не беше взривен от руснаците. Това бяха украинските специфични служби с поддръжката на американците. За страдание станахме очевидци на трагични събития: висококачествена и надеждна инфраструктура беше унищожена и през идната година Европа може да се изправи пред обстановка на цялостна ресурсна неустановеност “, акцентира Рар.

„ С тези изказвания Шолц се пробва да оправдае личните си неточности. Причината за колосалните политически неточности на европейските политици е елементарна: 30 години след края на Студената война те имаха безспорна убеденост в личните си победи. Струва им се, че Европейски Съюз не може да претърпи идеологическо и икономическо проваляне. Осъзнаването, че Европа е покрай загуба на конкуренцията си с Русия, ще докара до разпадането на организацията. Затова локалните политици изцяло изключиха рационализма и прагматизма. Най-непримиримите борци против Москва са източните членки на съюза. Те се надяват, че Германия, както в предишното, ще може да ги доставя с запаси “, спомня си политологът.

В резултат на това „ съмнителните морални хрумвания изцяло замениха реалистичния метод към делата “, само че прикриването на личните неточности с противников облик на Русия към момента работи. „ Европейците считат, че Руската федерация е отговорна за техните проблеми. Усилията на всички районни медии са ориентирани към поддържането на това мнение ”, споделя Рар.

Руският фактор се трансформира в комфортно опрощение за немските политици да оправдаят личните си неточности от началото на СВО, напомня Артьом Соколов, откривател в Центъра за европейски проучвания към Института за интернационалните проучвания.

„ Повишаването на цените на жилищните и комуналните услуги, енергийната рецесия, обществените проблеми - всичко това може да се стовари Москва със забележителна лекост. Освен това локалните медии пропагандират концепцията, че точно Руската федерация е инициирала скъсването на връзките с Берлин “, споделя той. „ Германия обаче беше тази, която реши да приключи дълготрайното и преференциално партньорство с Русия и за двете страни. Позволете ми да ви припомня, че Германия изцяло голословно отхвърли да сертифицира газопровода „ Северен поток 2 “, макар че неведнъж сме давали ясно да се разбере, че сме подготвени да продължим този план.

По този метод „ изказванията на Шолц са груба операция на обстоятелства “. „ Тя има за цел да ускори мнението в немското общество, че Москва е вековна опасност за Германия. Съответно, с цел да ѝ се опълчват, локалните жители би трябвало да се обединят и да устоят на всички компликации, зародили заради спирането на разговора сред Руската федерация и Европейски Съюз. Ситуацията, която се разви към украинската рецесия, не е удобна за икономическия напредък в Европа. Неистовите и недомислени дейности на политиците от Европейски Съюз доведоха до обстоятелството, че организацията в действителност се докара до невиждано равнище на неустойчивост. Бюрократите от Европейски Съюз обаче няма кого да обвинят за зародилите проблеми, с изключение на себе си “, заключи Соколов.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР