Германският канцлер Олаф Шолц обеща да проучи дали молбите за

...
Германският канцлер Олаф Шолц обеща да проучи дали молбите за
Коментари Харесай

Германия се съгласи да обмисли план по подобие на Обединеното кралство за обработване на молби за убежище в чужбина

Германският канцлер Олаф Шолц даде обещание да изследва дали молбите за леговище могат да се обработват в чужбина, предава „ BBC “.

Това значи по-нататъшно сгъстяване на позицията на държавното управление във връзка с противозаконната миграция , защото партиите се стремят да противодействат на изборните триумфи на крайната десница. Идеята припомня на договорката на Обединеното кралство с Руанда , при която мигрантите във Англия могат да бъдат изпращани, с цел да изискат леговище. Но канцлерът е намерено песимистичен , защото се съгласи с предлагането едвам след среща, траяла цяла нощ.

Почти в 03:00 ч. локално време във вторник Олаф Шолц излезе от маратонската сесия с районните водачи. В съглашението , реализирано с водачите на 16-те немски провинции, има къс откъс за покупко-продажбите с трети страни, който наподобява вметнат съвсем без предпочитание в документа от 17 страници. Ето какво сподели канцлерът след срещата:

„ Федералното държавно управление ще изследва дали в бъдеще статутът на протекция на бежанците може да бъде определян и в директни или трети страни в сходство с Женевската спогодба за бежанците и Европейската спогодба за правата на индивида. “

Това е неразбираемо и неангажиращо, какъвто беше и канцлерът Шолц по време на конференцията.

„ Съществуват и цяла поредност от правни въпроси “ , предизвести той.

Съществуват доста на практика въпроси по отношение на метода, по който сходна скица ще бъде въведена в деяние, само че вероятността за култивиране на молби за леговище в чужбина към този момент се разисква по-открито в Германия .

Неотдавна прилежаща Австрия прояви интерес към сходна скица. Хендрик Вюст, министър председател на християндемократическия съюз (ХДС) в Северен Рейн-Вестфалия, предизвести да не се отхвърлят схемите от вида на Руанда като „ злокобен неоколониализъм “ . Той акцентира:

„ Ако постъпвате по този начин, няма да се оправим с провокациите на световната миграционна рецесия. “

Предложения се появиха и в редиците на ръководещите Социалдемократическа партия (СДП) и Свободна демократическа партия (СДП). Те варират от възкръсване на съглашението сред Европейски Съюз и Турция от 2016 година, което спря притока на мигранти в Гърция, до основаване на нови съглашения със Сенегал, Мароко или Руанда.

Не е ясно дали сполучливите претенденти ще могат по-късно да продължат към Германия, или ще би трябвало да останат в третата страна, в която е обработена молбата им.

Споразумението на Обединеното кралство с Руанда, което се оспорва в съдилищата, планува някои претенденти за леговище да бъдат изпратени в източноафриканската страна, където могат да получат право да останат. От сключването на договорката през 2022 година до момента от Обединеното кралство в Руанда не са изпращани лица, търсещи леговище.

В Германия държавните и опозиционните партии постановат все по-твърд звук във връзка с миграцията . По-твърдата линия се преглежда като отговор на възходящата известност на крайнодясната, антиимиграционна партия „ Алтернатива за Германия “ (AfD).

След срещата си с районните водачи Шолц даде обещание също по този начин да обезпечи спомагателни парични средства за локалните управляващи и да понижи помощите за търсещите леговище. Той дефинира съглашението за миграцията като „ исторически миг “ .

През първите девет месеца на тази година 230 000 души са поискали леговище в Германия – повече, в сравнение с през цялата 2022 година

В цяла Европа водачите се пробват да покажат на гласоподавателите си, че се оправят с противозаконната миграция . В понеделник министър-председателят на Италия Джорджия Мелони разгласи проектите си да одобри незаконни мигранти в два центъра в Албания .

Националистическият водач е вкъщи и насочва енергично антиимиграционно обръщение .

За лявоцентристкия канцлер на Германия този диалог е надалеч по-малко комфортен. Мнозина в личната му партия и съдружните му сътрудници от групата на Зелените са мощно сериозни към всяка стъпка за възлагане на молби за леговище на външни реализатори .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР