Германският канцлер Олаф Шолц нареди трите останали атомни електроцентрали в

...
Германският канцлер Олаф Шолц нареди трите останали атомни електроцентрали в
Коментари Харесай

Шолц удължи живота на трите останали атомни централи

Германският канцлер Олаф Шолц подреди трите останали атомни електроцентрали в страната да продължат да работят доникъде на април, защото енергийната рецесия, провокирана от съветската инвазия в Украйна, вреди на стопанската система, съобщи Би Би Си.

Първоначално Берлин планираше да затвори и трите до края на тази година.

Заповедта на Шолц е в контраст на настояванията на Зелените в неговата коалиция, които желаеха две централи да останат в режим на подготвеност, с цел да бъдат употребявани, в случай че е належащо. Ядрената сила обезпечава 6% от електричеството на Германия. Но след нахлуването на Русия в Украйна цените на газа скочиха. Кризата също подтикна Берлин да рестартира затворените въглищни електроцентрали, макар че проектът е последователно да се откажат от въглищата - най-мръсният източник на сила.

Третият съдружен сътрудник на Шолц, свободните демократи, приветства хода му да резервира нуклеарната сила като част от енергийния микс. Трите останали нуклеарни централи са Isar 2, Neckarwestheim 2 и Emsland.

Шолц също прикани министерствата да показват " упорит " закон за повишение на енергийната успеваемост и да вкарат в закон последователното унищожаване на въглищата до 2030 година Миналата седмица климатичната активистка Грета Тунберг сподели, че е било " неточност "  Германия да продължи с извеждането от употреба на нуклеарна сила, до момента в който още веднъж прибягва до въглища.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР