Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Вашингтон, за да уреди

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Вашингтон, за да уреди ...

Меркел ще се опита да уреди спора за изпълнението на Северен поток 2

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Вашингтон, за да уреди спора за изпълнението на проекта , информира ТАСС. Според източници, точната дата все още не е определена, но се очаква посещението да се осъществи през юли или август. Преговорите ще обхващат широк кръг от теми, но се отбелязва, че основното внимание ще бъде насочено към обсъждането на "Северен поток 2". Германските власти представиха редица предложения, които да помогнат за разрешаване на конфликта по тръбопровода. Според изданието, след процедури за преразглеждане и одобрение, тези материали ще бъдат в основата на преговорите между американския президент Джо Байдън и Меркел.
Това пътуване ще отбележи първото посещение на канцлера в столицата на САЩ след победата на Байдън на президентските избори. Вашингтон открито се противопоставя на строителството на газопровода "Северен поток 2" и полага активни усилия, насочени към блокиране на този проект, предимно с цел да се нанесат удари по интересите на Москва и да се подкрепи Украйна като държава, през която руският природен газ преминава към Европа.

Съветниците на Байдън и Меркел обсъдили Северен поток 2 Съветниците на Байдън и Меркел обсъдили "Северен поток 2"
На среща на съветниците на германския канцлер Меркел и американския президент Байдън, Вашингтон отново изрази загриженост относно риско...
Освен това, много експерти посочват, че САЩ се опитват да прокарат доставките на своя втечнен природен газ за европейския пазар, който е много по-скъп от руския тръбопровод. Законодателството, прието в САЩ през последните няколко години, предвижда възможността за прилагане на едностранни ограничителни мерки срещу фирми, участващи в проекта „Северен поток 2“. Последното включва изграждането на две линии на газопровода с общ капацитет 55 млрд. кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Пропускателната способност на всяка от двете линии е 27,5 млрд. кубически метра на година. Новият газопровод ще удвои капацитета на първия северен поток, чийто маршрут ще бъде до голяма степен повторен.

Източник: actualno.com