Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Украйна днес, съюзник, който

...
Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Украйна днес, съюзник, който
Коментари Харесай

Ангела Меркел посещава Украйна за последно като канцлер

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Украйна през днешния ден, съдружник, който поддържа в спора му с проруските сепаратисти, само че разочарова апетита на Берлин за съветски газ, написа „ Франс прес “.

Тя ще се срещне с президента Володимир Зеленски единствено два дни след диалозите с Владимир Путин в Москва преди формалното ѝ отдръпване от канцлерския пост идващия месец.

След 16 години на власт немският водач е основен асистент на Киев от 2014 година, когато Русия анексира Крим и проруските сепаратисти се отделиха от Украйна на изток. Меркел бе непоколебима и при прекосяването на финалната права от спорния съветски газопровод до Европа макар гневната опозиция на Украйна, Съединени американски щати и няколко европейски страни.

„ Можете да го наречете прагматичен ход “, сподели тази седмица Зеленски и добави, че немският канцлер прави „ доста внимателен балансиращ акт “.

Въпреки различията за газопровода, Германия е основен медиатор в опитите за разрешаване на продължаващия спор в Източна Украйна, лишил живота на над 13 хиляди души.

От експлоадирането на боевете точно Меркел надига един от най-силните гласове, обвиняващи Кремъл в поддръжка на сепаратистите – нещо, което Русия отхвърля. Тя изигра решаваща роля и в постигането на мирните съглашения от Минск през 2015 година, което оказа помощ да се прекратят най-ожесточените конфликти.

Визитата на канцлера в Украйна се случва в миг, в който страната се готви да отпразнува 30-годишнината от декларирането на независимостта от Съветския съюз на 24 август 1991 година. В понеделник Киев ще бъде хазаин на среща с няколко европейски водачи в търсене на способи за връщането на Крим. Меркел няма да взе участие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР