Германският канцлер Ангела Меркел се е обърнала към нейни европейски

...
Германският канцлер Ангела Меркел се е обърнала към нейни европейски
Коментари Харесай

Меркел е търсила подкрепа в спора за мигрантите от страни в ЕС, сред които и България

Германският канцлер Ангела Меркел се е обърнала към нейни европейски сътрудници през уикеда за поддръжка в яростния вътрешен спор за миграцията, който заплашва ръководещата трипартийна колаиция, написа организация " Дау Джоунс ".

Приближени до канцлера са се свързали с държавни управления на няколко страни членки на Европейски Съюз на фронтовата линия на рецесията с мигрантите, с цел да проучат желанието им да одобряват назад мигранти, които се пробват да влязат през тяхната територия в Германия, обявиха в неделя европейски публични лица. Сред тях са държавните управления в Австрия, Гърция, Италия и България, настояват източниците. Берлин също така се е свързал и с Европейската комисия.

Миналата седмица германскят вътрешен министър Хорст Зеехофер сложи на канцлера ултиматум, като я предизвести, че може да затвори границите на страната за избрани категории незаконни мигранти още в понеделник.

Зеехофер оглавява Християнсоциалния съюз (ХСС), баварската сестринска партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел. Макар двете партии да са близки в исторически проект и да споделят обща парламентарна група, ХСС се отнася все по-враждебно към политиката на Меркел за " отворени порти " за бежанците и разгласи, че не нея ще бъде комплициран завършек на фона на наближаващите основни районни избори през октомври. Според социологически изследвания ХСС може да загуби безспорното си болшинство при мощно показване на антиимигрантската партия " Алтернатива за Германия ".

Спорът избухна при започване на предходната седмица, когато Зеехофер, който трябваше да разгласи проект от 63 точки за ограничение на имиграцията, ненадейно анулира представянето, откакто Меркел наложи несъгласие на една единствена мярка: решението да се връщат в други страни членки мигранти без надлежни документи.

В момента всички търсещи леговище могат да влязат в Германия до момента в който чакат случаите им да бъдат прегледани. Близки до Меркел настояват, че едностранно затваряне на границата ще заплаши шенгенската зона и ще ускори напрежението в миг на националистически напредък в Европа.

Зеехофер обаче предизвести, че може да се съветва с ръководещия партията му орган през днешния ден сутринта и, в случай че получи мандат, да провокира Меркел и неотложно да стартира на връща мигранти, които не могат да аплайват за леговище. Това съвсем сигурно ще принуди канцлера да в профил министъра и партията му, което ще докара до загуба на парламентарното болшинство на държавното управление.

Според европейските правила бежанците би трябвало да аплайват за леговище в страната, през която първо са влезнали в блока. Действията на Меркел от уикенда наподобяват като опит да откри дипломатическа поддръжка, с цел да разреши на Зеехофер да приложи проекта си без да рискува отрицателна реакция от тези страни.

Италиански публични лица обаче обявиха, че не са съгласни да одобряват назад търсещи леговище от Германия. Австрийски високопоставени източници разясниха, че ще поддържат затварянето на немската грниица, която съгласно тях работи като магнит за имигрантите. Те показаха, че ще трансферират всички мигранти, отхвърлени от Германия, обранто в странте, където първо са кандидатствали за леговище. Франция към този момент ползва сходна политика съгласно двустранно съглашение с Италия.

Междувременно в неделя ДПА писа, че е бил назначен нов началник на немската Федерална организация за миграцията и бежанците, дни откакто предходният бе уволнен от Зеехофер на фона на скандал с молбите за леговище.

Ханс-Екхард Зомер, който дава отговор за правните въпроси за чужденците и даването на леговище във вътрешното министерство в Бавария, ще поеме организацията, настояват държавни източници. Федералната организация за миграцията и бежанците бе въвлечена в проблеми, откакто вътрешно следствие на 4568 решения за леговище разкри, че бременският клон съзнателно и постоянно е пренебрегвал законови разпореждания и вътрешни правила.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР