Германският канцлер Ангела Меркел призова в телевизионен дебат в неделя

...
Германският канцлер Ангела Меркел призова в телевизионен дебат в неделя
Коментари Харесай

Евросъюзът посрещна скептично призива на Меркел за край на преговорите Турция

Германският канцлер Ангела Меркел прикани в ефирен спор в неделя за преустановяване на договарянията на Турция за участие в Европейския съюз. Някои страни като Австрия и Люксембург към този момент приветстваха концепцията, само че доста други са резервирани - поради въпроси като мигрантската рецесия, а и свързащото множеството страни членки и Турция участие в НАТО, написа " Ройтерс ".

Някои от политиците, с които организацията беседва, виждат в дейностите ѝ и връзка сред настояването ѝ и идните на 24 септември федерални избори.

На среща на външните министри на Европейския съюз в Талин този четвъртък концепцията не беше единомислещо призната от участващите. Френският президент Еманюел Макрон пък разгласи, че Анкара остава значим сътрудник на Европейския съюз. " Турция фактически се отдалечи от Европейския съюз в последните месеци и притеснително мина границите по способи, които не трябва да се подценяват, " сподели той. " Но желая да избегна разкъсване, тъй като тя е основен сътрудник в доста рецесии, пред които се изправяме, изключително в миграционното предизвикателство и терористичната опасност. "

Отношенията сред Анкара и Европейския съюз, само че изключително с Германия, се утежняват в последните две години и изключително от опита за прелом в Турция и отговора на президента Реджеп Тайип Ердоган. Германският външен министър Зигмар Гарбиел - и по-късно и самият канцлер Меркел - оповестиха, че страната трансформира политиката си към Турция. Габриел сподели по-късно, при идването си в естонската столица Талин, че в действителност Турция е тази, която се отдалечава от Европейския съюз. На негова страна застана сътрудника му от Австрия, Себастиан Курц.

Финландия и Литва обаче се оповестиха против сходна стъпка. " Не, би трябвало да продължим процеса и уговорката си към Турция. Не е елементарно, само че би трябвало да ценим контактите, " сподели Линас Линкевичюс, литовският първи посланик, на репортерите. " Ако спрем, в случай че сложим край (на преговорете)... още повече ги насърчаваме да се отдалечат. Мисля, че резултатът ще е противоположното на това, което бихме желали. "

От друга страна Европейският съюз не би желал да провокира президента Реджеп Тайип Ердоган, а да резервира договорката за мигрантите, с която потокът на търсещи леговище в Европа понижа фрапантно. " Трябва да действаме деликатно и до момента в който обсъждаме статута на Турция като страна членка, да обсъждаме и бъдещото отношение във всички негови аспекти, " сподели естонският външен министър Свен Миксер в Талин. Според него Европейски Съюз няма да вземе официално решение тази година, защото би трябвало да си сътрудничи с Анкара в сигурността и защитата.

Възможностите

Преговорите с Турция започнаха през 2005 година, откакто за тях се приказва от десетилетия, само че на процедура стопираха няколко години по-късно поради кипърския въпрос. Диалогът с Анкара за бъдещото участие години наред се смяташе за тласък за демократични промени, само че напоследък политици и специалисти означават, че правосъдната система и свободата на словото се утежняват.
Прекратяването на договарянията не наподобява невероятно, защото би изисквало поддръжката единствено на болшинството от страните членки. Отхвърлянето на кандидатурата обаче би било по-сложно, тъй като за него би било належащо единогласие.

Очаква се вероятните стъпки да се обсъдят на среща на върха на Европейски Съюз на 19 и 20 октомври. Високопоставен турски представител сподели, че Европейски Съюз би трябвало да реши дали желае Турция като членка, само че и че има чувство, че " към този момент не желае брак... (а) общуване. "

" Прави го поради изборите "

Според Кати Пири, докладчик в Европарламента, договарянията би трябвало да се прекратят, само че да се реализира до дъно митническият съюз като " най-реалистичния инструмент за въздействие ", който Европейски Съюз може да има, с цел да опита да контракти на някои стандарти в Турция.

" При настоящето държавно управление (Анкара) не съблюдава и най-малките стандарти за правата на индивида. Не би трябвало обаче да лишаваме европейската вероятност от турците, а прекратявайки диалозите, ще би трябвало да изложим изискванията, с цел да ги продължим. Но този поврат в немското отношение е поради изборите, не поради смяна от страна на Турция. Какво в действителност има поради Меркел? Мисля, че ще се върне към нормалния си прагматизъм след изборите. " Междувременно две седмици преди вота 84% от респондентите в изследване на " Дойчландтренд " считат, че Турция няма място в Европейски Съюз, а 88 на 100 считат, че федералното държавно управление би трябвало да заеме твърда позиция, с цел да отвърне на Анкара.

Според брюкселското издание EUObserver Холандия и Швеция също желаят да изчакат немските избори на 24 септември, преди да заемат каквато и да било позиция.
За реализиране на митническия съюз приканва и министърът за европейските въпроси на Турция Йомер Челик, който беше посетител на министерската среща в Талин. " Този метод - " Замразявам договарянията, по-късно ги рестартирам " - е недопустим за нас, " сподели Челик.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (105)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР