Германският канцлер Ангела Меркел призна, че е лобирала в чужбина

...
Германският канцлер Ангела Меркел призна, че е лобирала в чужбина
Коментари Харесай

Меркел призна, че е лобирала в чужбина за Wirecard

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че е лобирала в чужбина за Wirecard, немската финансова компания, от която бяха източени 1,9 милиарда евро.  

Тя изясни, че не е имала мотив да допуска, че в компанията се правят тежки финансови измами, съобщи английското издание Файненшъл таймс.

Днес Меркел отговори на въпроси в немския Бундестаг по следствието на банкрута на компанията за електронни заплащания Wirecard и по какъв начин политиците и регулаторите в страната са пропуснали да засекат голямото източване на средства. Дружеството беше оповестено за неплатежоспособно през 2020 година, откакто стана ясно, че след години на източване, в балансите му липсват най-малко 1,9 милиарда евро.

По време на експозето си Меркел призна, че държавното управление постоянно лобира за икономическите ползи на немски компании в чужбина. Това е важало и за Wirecard по време на нейно посещаване в Китай през 2019 година Компанията обаче не се е употребила от особено отношение, посочи Меркел.

Въпреки че по това време към този момент е имало редица медийни изявления за съмнителни транзакции в компанията, Меркел не е имала мотив да счита, че в компанията се случва нещо неправилно.

„ Не съм се влияла нито от отрицателните, нито от позитивните оценки в медиите за компанията “, добави тя и добави, че все още доста хора са вярвали, че „ Wirecard е в действителност чудесна софтуерна компания “.

По време на чуването опозиционният народен представител Данял Баяз от Зелените посочи, че Меркел е трябвало да се разграничи от компанията на база медийните изявления, само че вместо това тя е „ подкрепила ползите на престъпна компания в Китай “.

По време на визитата на Меркел в Китай Wirecard се пробва да навлезе на китайския пазар посредством придобиването на локалната компания AllScore Financial. За да бъде утвърдена, договорката е трябвало да мине през Китайската национална банка. Меркел призна, че Карл Теодор цу Гутенберг, министър на защитата от нейния кабинет в интервала 2009-2011 година, който към 2019 година е бил съветник на Wirecard, я е помолил, да разяснява тематиката с придобиването на китайската компания по време на визитата в азиатската страна. Меркел не помни дали Wirecard е била упомената по време на тази среща, само че разгласи, че е отнесла въпроса към икономическия отдел на нейния кабинет.

„ Трябва да въведем доста ясни правила по какъв начин бъдещите канцлери могат да лобират за корпоративни ползи “, разяснява Баяз.

Меркел добави, че навлизането на Wirecard в Китай е било в звук със тактиката на Германия да достъпи китайския бранш на финансови услуги.

Германският канцлер добави, че абсурдът е „ пестник в лицето на стотици и хиляди почтени предприемачи “ от Германия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР