Германският канцлер Ангела Меркел похвали премиера Бойко Борисов и определи

...
Германският канцлер Ангела Меркел похвали премиера Бойко Борисов и определи
Коментари Харесай

Меркел към Борисов: Трябва да останеш медиатор


Германският канцлер Ангела Меркел похвали премиера Бойко Борисов и дефинира като „ безапелационен триумф “ дейностите му за приобщаването на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз.

„ Темата Западни Балкани не беше елементарен приоритет, само че и би трябвало да останеш посредник по тази тематика “, декларирала канцлерът по време на диалозите, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Двамата разговаряха в немският град Аахен, където участваха в церемонията по връчването на интернационалния приз „ Карл Велики “, който тази година отиде в ръцете на френския президент Еманюел Макрон.

Борисов и Меркел разискали идната среща на върха през май в София за Западните Балкани. Премиерът изтъкнал, че България ще продължи да работи интензивно свързаността сред страните в района да остане приоритет и на идващите ръководи на Европейски Съюз. По думите му балканските водачи, макар напрежението сред някои от тях, осъзнават значимостта на основна цел – Европейски Съюз. Именно в тази връзка Борисов изтъкнал значимостта на транспортната, инфраструктурната и цифровата съгласуваност, с цел да се обезпечи непоклатимост на района и в цяла Европа. "За мен това би трябвало да вършим - хората от тези страни да усетят, че Европейски Съюз и ние сме с тях”, споделил Борисов. На собствен ред Меркел се съгласила с мнението му у обяснила, че за възстановяване на живота им.

Борисов сложил пред Меркел въпроса със противоречивия пакет „ Мобилност “ на Европейска комисия, засягат транспортните превозвачи. Премиерът изтъкнал, че при въвеждането на тези правила родният отрасъл ще губи по 16 милиарда лв. на година, а от това ще бъдат наранени и 100 000 БГ фамилии. Голяма част от бизнеса, който в главната си част е дребен и междинен, ще бъде доведен до банкрут. Борисов изтъкнал, че по-рано денем а двамата се договорили да обсъдят казуса в телефонен диалог. На собствен ред Меркел изразила схващане и показала, че би трябвало да се откри задоволително решение за всички страни в Европейски Съюз.

Борисов беседва и с украинския президент Петро Порошенко, като двамата разискали използването на Минското съглашение. Според премиера най-хубавото решение в обстановката може да се реализира единствено на масата на договарянията и посредством инструментите на дипломацията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР