Германският канцлер Ангела Меркел отрече, че нейното правителство е предоставило

...
Германският канцлер Ангела Меркел отрече, че нейното правителство е предоставило
Коментари Харесай

Меркел отрича специално отношение към Wirecard

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли, че нейното държавно управление е предоставило " особено отношение " на опозорената компания за разплащания Wirecard, до момента в който тя беше " въртяна на шиш " от депутати в немско парламентарно следствие на трагичния колапс на компанията, осведоми " Франс прес ".

Меркел беше призована да даде показания пред депутатите, проверяващи абсурда с измамата, поради информации, че тя е промотирала компанията по време на посещаване в Китай през септември 2019 година, когато публицистите към този момент показваха подозрение по отношение на докладите на Wirecard.

" Въпреки информациите в медиите, по това време нямаше причина да се счита, че има съществени нередности в Wirecard ", сподели Меркел по време на чуването.
 Оставка в Wirecard поради изчезнали 2 милиарда евро
Оставка в Wirecard поради изчезнали 2 милиарда евро

Не може да се изключи, че Wirecard е жертва на машинация в обилни размери.

Канцлерката увери, че нейното държавно управление от години е работило за отваряне на китайските пазари за немски финансови компании.

" Wirecard не получи никакво особено отношение ", увери тя за компанията, която по това време виждаше в Китай " златна мина ".

" Бях съпроводена от 30 компании, а Wirecard не беше част от бизнес делегацията ", добави тя.

Някога изгряваща звезда в процъфтяващия финтех бранш, Wirecard подаде молба за банкрут предходната година, откакто призна, че в сметките ѝ липсват 1,9 милиарда евро.
 Не се знае къде са изчезналите милиарди от Wirecard
Не се знае къде са изчезналите милиарди от Wirecard

Главният изпълнителен шеф подаде оставка

Германските депутати проверяват политическите и регулаторни пропуски, които разрешиха измамата на Wirecard да остане незабелязана в продължение на години, като критици акцентираха, че знаците за ранно предизвестие са били подценени.

Меркел също по този начин омаловажи среща с някогашния си министър на защитата Карл-Теодор цу Гутенберг, по това време лобист на Wirecard, малко преди пътуването.

Срещата нямала " никакво отношение към визитата ми в Китай и не си припомням господин Гутенберг да е споменавал Wirecard ", сподели Меркел, макар че добави, че " не би могла да го изключи ".
 Изчезналият управител на Wirecard е избягал в Русия?
Изчезналият управител на Wirecard е избягал в Русия?

Компанията разгласи по-рано за изчезнали милиарди евро

Франк Шефлер, народен представител от подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия, който е в комисията, беше споделил, че Меркел би трябвало да се запита дали " промотирането на Wirecard в действителност е било подходящо или дали нейният кабинет не е трябвало да се вгледа в предупредителните знаци по-рано ".

В отчет през март депутатите от комисията жигосаха това, което те нарекоха " просвета на безнаказаност " и подчертаха, че финансовите управляващи и политическите водачи имали " добре обосновани индикации за незаконно държание в Wirecard ".

През последните дни светлината на прожекторите попадна върху двама министри на Меркел, които бяха упрекнати, че са реагирали прекомерно постепенно на абсурда.
 Изслушват Маркус Браун за абсурда Wirecard
Изслушват Маркус Браун за абсурда Wirecard

Подаде оставка и е в пандиза от юли

Икономическият министър и съдружник на Меркел Петър Алтмайер отхвърли отговорност във вторник, когато беше разпитан по отношение на очевидния неуспех на министерството му да ревизира уместно инспекторите на Wirecard.

Вчера финансовият министър Олаф Шолц съобщи пред комисията, че " държавното управление не носи отговорност за тази огромна престъпна машинация ".

Той означи, че колапсът на Wirecard, довел до ареста на няколко висши ръководители по обвинявания за измами и пране на пари, е " най-големият скандал във връзка със счетоводна машинация " в историята на следвоенна Германия.

Признавайки, че формалните регулаторни органи " не са били задоволително готови " за абсурда, възможният предстоящ правоприемник на Меркел от лявоцентристката Социалдемократическа партия даде обещание да " възвърне доверието " в Германия като финансов център.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР