Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че германците, които не са

...
Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че германците, които не са
Коментари Харесай

Германия подготвя задължително имунизиране

Германският канцлер Ангела Меркел разгласи, че германците, които не са имунизирани срещу ковид, ще изгубят достъп до заведения, културни събития и други действия, които не са от първа нужда.

Този в действителност локдаун за неимунизирани, разгласен към края на мандата на Меркел и съгласуван с приемника ѝ Олаф Шолц и водачите на 16-те провинции, се постанова поради "сериозната обстановка " и е необходим от "национална взаимност ". "Потисната съм ", като виждам равнищата на заболеваемост, разгласи Меркел след срещата.

Друго значимо решение е разискването в немския парламент на закон за наложително имунизиране срещу ковид, което би могло да влезе в действие още през февруари. Шолц даде още преди дни поръчка, че поддържа концепцията, въпреки че ще остави депутатите си - социалдемократите - да гласоподават по разбиране. Сред част от християндемократите мярката също се чака да бъде допустима.

Какво се трансформира

На срещата си Меркел, Шолц и районните водачи взеха решение, че:
- хората без ваксина не могат да посещават заведения за хранене, питейни заведения, културни събития, магазини, които не са за хранителни артикули или аптеки и други
- в учебните заведения още веднъж се вкарват маски
- нощният живот изцяло ще стопира в областите, където се минава избран предел на заболеваемост - 350 на 100 хиляди души
- в случай че законопроектът бъде направен, разискван и признат по проект, имунизирането може да е наложително от февруари.
Така Германия потегля по стъпките на Австрия, която първа вкара локдаун особено за неимунизирани (макар след това за няколко седмици да го разшири до национален) и разгласи, че имунизирането ще стане наложително.

Повече за прехода към наложително национално или отчасти имунизиране срещу ковид по света четете тук.

Защо е належащо

Германия записва по няколкостотин умряли дневно напоследък. Тази смъртност не е висока по отношение на страни като България поради популацията на Германия, само че броят смъртни случаи и сегашната заболеваемост от над 60 хиляди инфектирани за ден в последните дни са проблем за западна страна, която не съумява да убеди една трета от популацията си да се ваксинира.

Днес бяха оповестени 73 209 новозаразени и 388 умряли. Ръководителят на вирусологичния институт "Роберт Кох " Лотар Вилер предизвести неотдавна, че с увеличението на новите случаи ще пораства и броят на умрелите и това обрисува черен сюжет за Коледа.

Заболеваемостта спря да пораства и даже пада за трети следващ ден - 439 на 100 хиляди на национално равнище, само че управляващите остават нащрек поради незнайните към новия, регистриран първо в Южна Африка вид Омикрон. Дори той да се окаже по-малко рисков (макар и евентуално заобикалящ ваксините), по-скоростното разпространение основава риск да напрегне до дъно здравната система на страната.

Някои лечебни заведения в Германия към този момент трансферират пациенти към други лечебни заведения, защото са останали без интензивни кревати.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР