Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че се надява да

...
Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че се надява да
Коментари Харесай

Меркел се надява на коалиционна сделка със социалдемократите до средата на януари

Германският канцлер Ангела Меркел сподели през днешния ден, че се надява да завърши проучвателните договаряния със социалдемократите за образуване на държавно управление доникъде на януари, тъй че двете партии да могат да стартират публични договаряния за възобновяване на съюза си, съобщи " Ройтерс ".

" Искаме да съставим устойчиво държавно управление ", сподели на конференция Меркел. Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) желаят да реализират съглашения по съответни въпроси с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по време на проучвателните договаряния, добави канцлерът.

Меркел бе запитана дали изявлението, направено дружно с френския президент Еманюел Макрон, че Германия и Франция се надяват на прогрес по концепциите за реформиране на еврозоната до март е реалистично, поради риска договарянията със социалдемократите да не потръгнат. " Споменах март, тъй като желая проучвателните диалози да приключат доникъде на януари ", уточни тя.

Сделката с ГСДП е най-хубавият късмет за Меркел да завоюва четвърти мандат като канцлер. Тя загатна, че има пространство за маневриране по политиките, само че изключи съдействие отвън рамките на публична коалиция.

Ако проучвателните диалози бъдат сполучливи, ГСДП ще стартира да договаря по обстоен проект с ХДС и ХСС, определяйки държавната политика през идващите четири години.

Ако Меркел и водачът на ГСДП Мартин Шулц не реализиран съглашение, президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще свика нови избори, нещо, което никоя партия не желае поради опасения, че крайнодясната Алтернатива за Германия ще реализира още по-добри резултати.

Шулц е декларирал пред членове на партията си, че се надява да получи поста министър на финансите в бъдещото държавно управление. Източници от ГСДП потвърдиха информацията на в. " Ханделсблат ", че Шулц е споделил пред свои сътрудници, че " задачата е финансовото министерство ", написа Българска телеграфна агенция.

Шулц, който в началото се зарече да остане в съпротива, откакто ГСДП реализира рекордно слаби резултати на парламентарните избори през септември, склони да влезе в договаряния с ХДС и ХСС.

Ветеранът от ХДС Волфганг Шойбле наскоро освободи поста на министър на финансите, когато бе определен за ръководител на Бундестага. Длъжността сега се извършва от шефа на канцеларията на Меркел Петер Алтмайер.

Меркел поздрави новото съдружно държавно управление на Австрия, формирано от консерватори и десни популисти, съобщи ДПА. " Следим какви позиции заемат във връзка с европейските политики, само че доколкото разбираме, те имат намерение да са деен сътрудник ", сподели канцлерът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (215)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР