Германският канцлер Ангела Меркел днес отива за първи път в

...
Германският канцлер Ангела Меркел днес отива за първи път в
Коментари Харесай

Ангела Меркел влиза в Аушвиц

Германският канцлер Ангела Меркел през днешния ден отива за първи път в някогашния концлагер Аушвиц - едно посещаване, изпълнено с бездънен символизъм във време, когато антисемитизмът се възражда, а изгубването на живите очевидци усложнява предаването на паметта на идващите генерации. В навечерието на визитата - първото за водач на немско държавно управление от близо четвърт век, Меркел разгласи отпущането на 60 милиона евро за Фондация Аушвиц-Биркенау за поддържането на мемориала, съобщи Българска телеграфна агенция.

``
реклама
Меркел, родена след Втората международна война, подхваща визитата, по покана на фондацията, в навечерието на 75-ата годишнина ог освобождението на Аушвиц от Червената войска на 27 януари 1945 година Тя ще бъде съпроводена от полския си сътрудник Матеуш Моравецки и представители на еврейската общественост.

Вчера, преди визитата си, Меркел удостовери, че битката против антисемитизма и против всяка форма на ненавист е измежду целите на нейното държавно управление. Това посещаване е " един изключително важен сигнал за заинтригуваност и взаимност във време, в което оживелите от Аушвиц стават жертва на антисемитски обиди и език на омразата ", сподели заместник-председателят на Международния комитет на Аушвиц Кристоф Хьобнер.

По думите на президента на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер, който съпровожда Ангела Меркел, жестът на канцлера е още по-силен поради обстоятелството, че става в " интервал на уклон вдясно в политическия климат като цяло " и то освен в Германия. В същото време изчезват и последните очевидци, повече или по-малко известни, като французойката Симон Вей, умряла през 2017 година, американеца Ели Визел или унгареца Имре Кертеш, умряли през 2016 година И тримата са били депортирани в нацисткия лагер (намиращ се на територията на днешна Полша), в който са избити към 1,1 милиона души сред 1940 година и 1945 година

В Германия, трансформирала загатна за Холокоста в вътрешност на следвоенната си еднаквост, управляващите са разтревожени от увеличението на броя на антисемитските прояви. През октомври опит за атентат против синагога в Хале провокира потрес в страната. Извършителят бе млад почитател на тезите, отричащи Холокоста.

Крайнодясната партия " Алтернатива за Германия ", която от две години е в Бундестага, апропо също се застъпва за завършек на културата на смирение. Някои нейни представителии омаловажават нацистките закононарушения.

Неотдавнта оживялата от Аушвиц 94-годишна Естер Бехарано насочи предизвестие. " Моите родители и сестра ми бяха убити там. Трябва да кажа на хората през днешния ден: " Не мълчете, направете нещо! Да, опасявам се (историята) да не се повтори ", сподели тя пред сп. " Шпигел ".

Днешното посещаване ще бъде едвам третото за началник на немско държавно управление - след Хелмут Шмит през 1977 година и Хелмут Кол през 1989 година и 1995 година. За 14 години на власт Меркел направи многочислени мощни жестове, като посети Равенсбрюк, Дахау, Бухенвалд, както и Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Ерусалим. И най-много през март 2008 година, когато стана първият началник на немско държавно управление, произнесъл тирада в Кнесета, израелския парламент, и подсети за " срама ", който опетнява германците. От 23 години 27 януари е ден на паметтта за жертвите на нацизма в Германия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР