Германският инвеститор г-н Ролман пред Дойче веле обяснява, че давал

...
Германският инвеститор г-н Ролман пред Дойче веле обяснява, че давал
Коментари Харесай

Каква е тази заплата от над 1000 лева? Реалните заплати са 700-800 лв

Германският вложител господин Ролман пред „ Дойче веле ” изяснява, че давал високи заплати във фабриката си за облекла в Гоце Делчев – 900 лева (това в действителност е най-високата, има и по 570 лева.) Не можело по-висока, Турция била огромен съперник.
Японският вложител „ Ядзаки ”, производител на авточасти, в заводите си край Димитроврад и Ямбол дава 600 лева заплата и още 280 лева бонуси.
Както и да го смяташ, това са заплати по 300-400 евро. С такава заплата в България се претърпява. Но на процедура това е беднотия.
Жилището, токът, колата, бензинът, дограмата или почивката в Гърция или в бетонираното Черноморие коства над опциите на европейския жител от България. Той потъва в заеми, с цел да си разреши обикновени неща.

Малцина се хващат на работа с такава заплата тук, тъй като избират да си вдигнат шапката на сезонна работа в Испания, Гърция, Англия и за няколко месеца там изкарват годишната си заплата при тукашните непознати вложители.
Ами българските работодатели? Можеш да ги чуеш из страната да се оплакват, че давали по 600 лева заплата (много, съгласно тях) и нямало искащи да работят. За такава заплата няма да намерят към този момент. И работодателските организации непрестанно се оплакват, че държавните управления вдигали минималната работна заплата. Ако трябваше да ги слушат, минималната още щеше да е 300 лв..Вижда ли се оптимизъм за развиване в България? Как ще стане? Кога и по какъв начин непознатите или наши работодатели ще дадат заплати, с които да задържат хората тук, да има някакво произвеждане?

Беднотията ни се дължи и на това, че одобряваме за обикновено ненормални неща. Работодателите, които заплащат ниски заплати, незабавно си намират бранители, които ще изясняват, че такава е конюнктурата у нас, продуктивността, толкоз е обикновено за нискоквалифициран труд на българския пазар, ще те обвинят, че си „ болшевик ” и т. н.
Да, ама… Българинът не го интересуват сметките на работодателя. Той пита – „ Каква заплата? 700 лева ли? Мерси. ” И отива да работи в чужбина. За 2-3 месеца в Гърция ще изкара и ще се прибере с 2000 евро. За 2-3 месеца в Англия ще изкара и ще се прибере с 2000 паунда. Колкото тук модерните работодатели ще му платят за 6-7 месеца. Повечето остават в чужбина за непрекъснато и даже трайно емигрират, продават си тук жилищата.

Истината е, че работодателите у нас заплащат колкото е допустимо най-ниски заплати. Дори тези, които могат да дадат по-високи заплати,плащат минимума. Това е пазар

Работната мощ има цена, както бензина. Като можеш да я купиш за 700 лева месечно, толкоз плащаш. Като не можеш – повишаваш. Или местиш шивашката си фабрика в Бангладеш. Там не се знае дали продуктивността е по-висока, само че заплащането сигурно е по-ниско. Или продължаваш да се опитваш да плащаш в България като в Бангладеш.

Докато се сетят модерните работодатели у нас да покачат заплащането, България се опразни. Сега към този момент и служащи не могат да намерят.

Други ще почнат да ти изясняват, че трябвало профсъюзите и левите да им издействат по-големи заплати. Модерно е да си десен, а модерният десен постоянно намира историческа и настояща виновност у левите („ комунистите “). Работниците сами са си отговорни, че не се провеждат и т. н. Впрочем синдикатите бяха мощни като имаше огромни държавни комбинати с по 10-15 хиляди служащи – Кремиковци, Нефтохим Бургас, заводите в Девня… Тогава беше мощен синдикалистът Тренчев, който разграждаше комунизма.Работниците от Кремиковци неведнъж затваряха центъра на София с шествия и манифестации. Да, ама… пристигна капитализмът и тия синдикати се изпариха. Няма към този момент Кремиковци, в нефтохима в Бургас синдикатите са послушни помощници на притежателите от „ Лукойл ”, за Девня нищо не се чува.

Само шивачки работнички и камериерки пищят понякога за мизерни заплати и нищо не могат да реализират. Синдикатите дълго се мъчиха да сключат със същия този Ролман групов трудов контракт и не съумяват.
Но на този декор валят оптимистични вести. Средна заплата за страната към първо тримесечие на т. година е 1077 лева, съгласно националната статистика. Добре е, нали? 550 евро, напряко се мерим с Европа… Борисов дава обещание междинна заплата 1500 лева до края на мандата…

Само би трябвало да се разясни каква неистина е това „ междинна заплата ”

Най-ясен е образецът с депутатите. 240 депутати с близо 3600 лева съществена заплата, плюс 1000 българи с 510 лева минимална заплата, общо имат междинна заплата 1100 лв..
На процедура, отново съгласно данни на Национален статистически институт към 70% от заетите българи имат заплати под междинното за страната, т.е. под 1077 лева

Реално всеобщата заплата в България е 700-800 лева – служащи, продавачки, учители, медицински сестри и т. н. Само 3% от българите имат над 1500 лева заплата съгласно статистиката – това са най-вече работещи в банки и обезпечаване, в енергетика, програмисти.Например междинна (!) заплата в хотелиерство и ресторантьорство е 655 лева – данни на Национален статистически институт за първо тримесечие. Щом това е междинна, значи по трудов контракт 90% от заплатите са минимални 510 лева Плаща се и на ръка. Но е общоизвестно, че няма хора в този отрасъл, тъй като малко заплащат. Търсят хора и от чужбина. Експлоатират камериерки като слугини – тези, които ги бият и ги ритат клиенти и работодатели. Чудно място е България.

Но в случай че кажеш, че не може да са такива ниски заплатите, незабавно стартират пояснения. Всеки има някакво стройна доктрина, а страната продължава да се опразва.

Иван Бакалов

Инфо: Сензация


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР