Германският финансов министър Олаф Шолц каза, че Турция не е

Германският финансов министър Олаф Шолц каза, че Турция не е ...

Олаф Шолц: Турция не търси помощ от Германия.


Германският финансов министър Олаф Шолц каза, че Турция не е искала икономическа помощ от Германия при преговорите в Берлин днес, нито турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще търси подкрепа, когато се срещне с германския канцлер Ангела Меркел следващата седмица, предаде Ройтерс.

"Турция не е търсила икономическа помощ нито по време на разговорите ни днес, нито ще направи това при разговорите, които ще проведат президентът и канцлерът", заяви Шолц след среща с турския финансов министър Берат Албайрак, който е зет на Ердоган. Още по тематаИталианският премиер свика среща, която да реши бюджетната безизходицаКрайнодесните партии набират скорост в европейските държави

Германският икономически министър Петер Алтмайер отбеляза, че Турция е имала силен растеж през последните години.

"Това ни прави оптимисти, че Турция ще бъде в състояние да преодолее проблемите и предизвикателствата", каза той.

В четвъртък турските власти понижиха драстично прогнозите си за растеж за тази и следващата година.

Турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак заяви в четвъртък, че икономическият ръст се очаква да бъде 3,8% тази година и 2,3% през 2019 г. И двете стойности са коригирани надолу спрямо досегашните изчисления и за двете години от 5,5%.

По-рано днес министърът представи и новия средносрочния икономически план на Турция, в който обаче не присъстваха големите намерения за реформа на банковата индустрия, на които се надяваха някои инвеститори и най-вече създаването на т. нар. механизъм „лоша банка“, който да поеме необслужваните дългове. 

Източник: investor.bg