Германският енергиен гигант E.On SE обяви през уикенда, че се

...
Германският енергиен гигант E.On SE обяви през уикенда, че се
Коментари Харесай

Германските енергийни гиганти E.On и RWE се съгласиха да разменят част от активите си



Германският енергиен колос E.On SE разгласи през уикенда, че се е съгласил по принцип да замени серия от активи със своя съперник RWE AG, като това е последната от поредицата покупко-продажби, отразяващи революцията в региона на възобновимата сила по време на предходния мандат на канцлера Ангела Меркел през 2011 година, оповестява организация MarketWatch.

E.On SE съобщи, че ще придобие 76,8% от капитала на притежаваното от RWE сдружение Innogy SE, като в подмяна на това RWE ще получи 16,67% от личния капитал на E.On.

E.On ще насочи оферта от 40 евро на акция за миноритарните акционери на Innogy, оценявайки сдружение на към 22 милиарда евро.

Комплексната договорка, включваща суапове на активи и дялове сред двете най-големи енергийни компании в Германия, ще остави E.ON да се концентрира най-вече върху енергийните мрежи и интервенциите, ориентирани към потребителите, до момента в който RWE ще получи бизнеса с възобновими енергийни източници на Innogy и пакета от акции в австрийския снабдител Kelag, както и огромен дял от акциите на E.On.

В свое лично изказване RWE уточни, че договорката ще помогне на компанията да сътвори водещ европейски бизнес за комунални услуги с разнородни способи за произвеждане на електрическа енергия, в това число и от възобновими източници, както и от стандартни способи като потреблението на въглища.

Трябва да се има поради, че E.On влага нападателно в нови източници на сила от възобновими източници като слънчева сила и вятър както в Германия, по този начин и в чужбина. RWE пък е най-големият производител на електрическа енергия в страната, със мощен акцент върху стандартните източници на електрическа енергия, като тези от въглища и природен газ.

Пазарът на комуналните услуги в Германия беше разтресен радикално през 2011-а година вследствие на така наречен " Енергийна гражданска война " (Energiewende) на канцлера Ангела Меркел. Според проекта, Германия ще би трябвало да закрие нуклеарните си електроцентрали до 2022-а година и ще ги размени с бързо разрастващата се вятърна и слънчева сила. Анализатори настояват, че по-късно тази година се чака следващо напрежение, в случай че Германия разгласи нови по-строги целеви понижения на нездравословните въглеродни излъчвания, с цел да реализира задачите, контрактувани според Парижкото съглашение за битка с изменението на климата от 2015-а година.

След новината за размяната на серия от активи, акциите на RWE нарастват с цели 12% при започване на новата седмица, до момента в който акциите на неговото досегашно сдружение Innogy SE, което ще бъде закупено от E.On, нарастват с 15%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР