Германският депутат Йорг Дорнау от крайнодясната партия Алтернатива за Германия“

...
Германският депутат Йорг Дорнау от крайнодясната партия Алтернатива за Германия“
Коментари Харесай

Крайнодесен германски депутат експлоатирал затворници на Лукашенко във ферма за лук

Германският народен представител Йорг Дорнау от крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия “ (AfD) в Народното събрание на провинция Саксония употребявал политически пандизчии, с цел да работят в плантацията му за лук в Беларус, съобщи авторитетното брюкселско издание Politico.

Дорнау е сключил контракт с локалния Център за уединяване на нарушители, с цел да наеме наказани за политически закононарушения беларуси в основаната си в Беларус земеделска компания OOO Zybulka-Bel, заяви първа самостоятелната локална медия Reform.news.

След президентските избори през 2020 година в Беларус, отхвърлени от интернационалната общественост като фалшифицирани, президентът Александър Лукашенко ускори политическите репресии и вкара всеобщи репресии против инакомислещите, като в това число вкара в пандиза свои съперници.

Един от служащите във фермата на Дорнау споделя, че е сортирал лук за към 5 евро дневно, откакто бил арестуван през февруари 2024 година за това, че е харесал дадена обява в обществените медии.

Той разказва сложните условия на труд, като закуската е била в 7 ч. сутринта, а храна и вода не е имало до края на работния ден в 20 ч.

„ Заведоха ни в подслон. Беше извънредно мазе, хората бяха облечени с всевъзможни облекла, тъй че ръцете и краката ни мръзнеха “, споделя служащият, експлоатиран от Дорнау. По думите му най-малко лукът бил апетитен.

Работата се направлявала от чорбаджия, който решавал дали да заплати на арестувания. Трудът не бил насилствен, а извоюваните пари е трябвало да отидат за поддръжка на центъра за задържане, твърди служащият.

Йорг Дорнау е направил най-малко едно посещаване в плантацията си за лук, с цел да види персонално служащите си.

" Аз даже съм го виждал. Висок, плешив мъж. Дойде един път с колата си с немска регистрация в приюта, където дружно с наетите служащи събирахме лук ", споделя още служащият.

На собствен ред немският крайнодесен народен представител по този начин и не дава коментар във връзка тези изказвания. Той съставлява крайнодясната популистка партия AfD в Народното събрание на Саксония в Източна Германия от 2019 година и е обект на инспекция поради бизнес покупко-продажбите си в Беларус - другарска на Русия тирания, ръководена с стоманен пестник от Лукашенко. Миналия месец Народното събрание на Саксония подреди на Дорнау да заплати санкция в размер на 20 862 евро за това, че не е разкрил присъединяване си в „ Цибулка-Бел “. Дружеството е записано в Беларус през октомври 2020 година, даже когато продемократичните митинги раздрусват страната. Според беларуската правозащитна организация „ Вясна “ в Беларус има повече от 1300 политически пандизчии, отбелязва Politico.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР