Германският бизнесмен Ралф Шлеселман преживява шеметни времена. Работим на абсолютен

...
Германският бизнесмен Ралф Шлеселман преживява шеметни времена. Работим на абсолютен
Коментари Харесай

Прегрява ли най-голямата икономика в Европа?

Германският предприемач Ралф Шлеселман претърпява шеметни времена. " Работим на безспорен най-много ", споделя той.

Шлеселман ръководи 100-годишна фамилна компания за произвеждане на дървени палети. Базирана покрай Хановер, тя работи съвсем непрекъснато, с цел да се оправи с възходящите поръчки. " Виждаме увеличено търсене от всички браншове. Много сме покрай цялостен потенциал ", регистрира ръководителят.

Скромните дървени палети не са нещо изключително. Но те са " сърдечен екран за цялата стопанска система ", твърди Ян Курт, началник на HPE, главен търговски орган за експортните компании в Германия.

Всички производители се нуждаят от тях, с цел да подреждат, съхраняват и реалокират стоките си. И колкото повече създават, толкоз повече се нуждаят от палети.

 Германия регистрира най-голям напредък за последните шест години
Германия регистрира най-голям напредък за последните шест години

Брутният вътрешен продукт е повишен през 2017-а с 2,2%

Растеж с цялостна газ

Германия работи и създава на цялостни обороти. Икономиката й нараснa с 2.2% предходната година - най-високият ритъм от 2011 година, дължащ се на мощното вътрешно търсене и възобновяване в еврозоната. Тенденцията наподобява ще продължи - икономистите чакат страната да изживее девета поредна година на напредък през 2018 година

Но темпът на разширение е толкоз бърз, че някои специалисти тормозят, че стопанската система може да прегрява. " Подемът стартира да изяжда децата си ", споделя Андреас Шойерле, икономист в DekaBank.

Навсякъде в компанията на Шлеселман има признаци на напрежение. Списъкът с поръчки е толкоз цялостен, че компанията е престанала да приема нови клиенти и е прибегнала до външната индустриална линия, която нормално не работи през зимата. Фирмата нае трима нови служащи през предходната година и ще вземе още двама - сериозна цифра за компания със единствено 50 чиновници.

Дървеният материал не доближава, а квалифицирани служащи се намират мъчно, изключително водачи. " Навсякъде има усложнения ", признава Шлеселман.

Подобна обстановка се следи из целия бранш на пакетирането. Търсенето от някои от най-големите промишлености в Германия - химикали, пластмаси, храни, строителни материали - е толкоз огромно, че палетите стават " нищожна стока ". Използването на потенциала е 90% - " извънредно високо за нашия бранш. В предишното рядко надвишавахме 80% ", регистрира Курт.

 Германският бизнес чака по-силен напредък на стопанската система
Най-голямата стопанска система в Европа продължава да пораства с цялостна пара

Условията за бизнес са доста положителни, вложенията в допълнение подтикват растежа

Благоприятни условия

Германските експортни промишлености се възползваха от повишението на международната търговия и напредък в Европа, а рекордната претовареност и възходящите заплати покачиха вътрешното търсене.

Потребителското доверие е на най-високото си равнище от 2001 година насам и данъчните доходи нарастват - общественият бранш като цяло е осъществил рекорден остатък в размер на 38.4 милиарда евро през 2017 година

Големите обществени компании в Германия изживяха рекордна 2017 година От 100-те най-големи компании, 76 означиха растеж на облагата през първите 3 тримесечия, а 84 означиха растеж на приходите, съгласно изследване на Ernst & Young.

" Настроението в немските управителни препоръки при започване на тази година е чудесно. Индустриалните компании възприемат сегашната обстановка като по-добра от всеки път ", споделя Клеменс Фуест, началник на икономическия мозъчен концерн Ifo.

Случващото се демонстрира, че стопанската система подценява неналичието на държавно управление: повече от 4 месеца след изборите двете съществени партии - консерваторите на канцлера Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц не могат да се спогодят за коалиция.

 Германската политика е цялостна каша, само че стопанската система върви с цялостна пара
Германската политика е цялостна каша, само че стопанската система върви с цялостна пара

Европа се чуди какво се случва със страната, считана за знак на политическата предвидимост

Оптимизъм, само че с едно мислено

Но съгласно показателя за бизнес климата на Ifo, който доближи високи равнища през януари, " по-малко компании считат, че доста положителното икономическо състояние още ще се усъвършенства ".

Експертите отдават това на редица фактори, в това число по-силното евро, по-високите цени на петрола, и упованието, че ЕЦБ ще възстановява паричната политика, и желанията на банката да увеличи главните лихви.

Тревогите, свързани с рестриктивните мерки на потенциала, също се виждат в изследванията на бизнеса. Германската стопанска система през предходната година надвиши упования напредък от към 1.5% - процентът, с който може да се усили без да се стигне до инфлационен напън - за четвърта поредна година.

Използването на потенциала в индустриалния бранш е най-високото равнище от средата на 2008 година - " сигнал, че стопанската система от ден на ден прегрява ", счита Moody`s.

 Германия води еврозоната към рекорден напредък, само че какви са рисковете?
Германия води еврозоната към рекорден напредък, само че какви са рисковете?

Какво ще се случи, когато водещата европейска стопанска система доближи лимита си на разгръщане

Препятствията пред бизнеса

Компаниите от целия промишлен бранш изпитват усложнения, които " въздействат върху производството ". " Времето за доставка внезапно се усили и става все по-трудно да получиш доставки в точния момент ", показва Шойерле.

Затрудненият пазар на труда също буди паника. Времето, което е нужно на немските компании, с цел да запълнят свободна позиция, доближи 103 дни в края на 2017 година

Някои отхвърлят опасенията, че стопанската система прегрява. " Нещата в някои браншове са малко напрегнати, само че прегряването би означавало, че огромните нараствания на заплатите са на път, което ще докара до инфлация. Но покачванията на заплатите в действителност са доста умерени ", твърди Алберт Браакман, икономист в държавната статистическа организация Destatis.

И въпреки всичко натискът върху заплатите пораства. През уикенда мощният промишлен синдикат IG Metall провежда поредност от 24-часови стачки, с цел да поддържа акцията си за 6-процентно нарастване на заплатите тази година. Някои икономисти считат, че предпазливостта е изцяло уместна.

 Големият стопански проблем на Германия, който заплашва и Съединени американски щати
Големият стопански проблем на Германия, който заплашва и Съединени американски щати

Къде Тръмп би трябвало да концентрира своите старания?

" Подемът може да се възприема добре, само че той носи семената на рецесията в себе си. Схващането, че подемът е безопасен, до момента в който потребителските цени не излязат отвън надзор, е нереалистично. Високото потребление на потенциала допуска, че " рисковете от повтаряем спад се усилват ", предизвестява Щефан Коотс от Института за международна стопанска система Кийл.

Ралф Шлеселман се радва на възхода, до момента в който може, само че няма илюзии, че ще продължи постоянно. Сегашното нарастване на търсенето му припомня за 2008 година - " и всички знаем какво се случи след това ", споделя той, визирайки международната финансова рецесия.

" Поради тази причина ние сме малко внимателни, какъв брой резистентен е взривът ", споделя предприемачът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР