Германският автомобилен производител Volkswagen е избрал да построи новия си

...
Германският автомобилен производител Volkswagen е избрал да построи новия си
Коментари Харесай

Volkswagen избра Турция пред България за новия си завод

Германският авто производител Volkswagen е избрал да построи новия си цех в Турция, а не в България, написа Reuters, цитирайки немското издание Automobilwoche. Българският " 24 часа " също заяви, че концернът е избрал южната ни съседка, цитирайки свои източници.

Решението е било взето на съвещанието на Надзорния съвет през вчерашния ден. Новият цех, в който ще бъдат вложени €1,3 милиарда, ще бъде в Измир.

VW най-вероятно е взела решението отчасти поради обещанието на Анкара за по-голяма финансова помощ. Според " 24 часа " натежало е и желанието на Катар, която има 17% в концерна.

В края на юни т.г. немското делово издание Handelsblatt заяви, че Volkswagen е взела авансово решение, съгласно което заводът ще бъде в Турция. Вестникът показва, че макар бурната политическа конюнктура в южната ни съседка, Анкара е подготвена да даде " трифицирена сума в милиони евро " за построяването на завода - нещо, което България не може да си разреши.

Въпреки сложната политическа обстановка в Турция, VW очевидно може да разчита и на политическа поддръжка. Според Handelsblatt, министър-председателят на Долна Саксония, която е вторият максимален едноличен акционер в производителя, както и Берлин, биха подкрепили най-голямата единична инвестиция на Германия в Турция. Затова оказва помощ и решението на турския президент Реджеп Тайп Ердоган да се отдръпне и да не разяснява обществено тематиката.

По последна информация в новия цех ще бъдат създавани моделите Volkswagen Passat, както най-вероятно и Skoda Superb, която употребява същата платформа. Седанът е извънредно известен в Турция и се употребява всеобщо и от държавната администрация. Това е реалност и в България, само че мащабите там са други.

Първите сигнали

В началото на ноември предходната година немските медии дадоха първите сигнали, че групата на Volkswagen ще търси локация за построяването на нов цех за марката Skoda. Според първичната информация на Handelsblatt тогава като двете вероятни дестинации бяха посочени България и Турция.

Към този миг единственото несъмнено нещо беше, че компанията преглежда подобаващи места в Източна Европа и че родната за марката Чехия не е опция поради дефицита на работна ръка.

Месец по-късно стана ясно, че от немския тръст към този момент са почнали първичните изследвания за избор на локация. В края на предходната година беше доказано, че консултанти от групата ще прегледат освен България и Турция, само че и Румъния, а окончателното решение ще бъде взето през 2019 година.

На този стадий от развиването южната ни съседка беше посочена за любимец в конкуренцията поради опита и традициите в автомобилостроенето там, по-големият вътрешен пазар и по-ниските разноски за заплати.

С началото на новата година се появи и нов вероятен претендент за завода на Skoda - Събрия. Медиите в западната ни съседка обявиха, че точно тя ще бъде изборът на групата на Volkswagen за нов цех.

Тогава обаче те бяха опровергани от Марк Лангендорф, който е управител " Комуникации " в групата, като той уточни, че дефинитивно решение към момента не е взето.

Въпреки това сръбският президент Александър Вучич неколкократно декларира, че е доста допустимо немската компания да се спре точно на сръбския град Шумадия, който се намира в централната част на страната.

Преди време от концерна потвърдиха, че от първичните четири разновидността за локация са останали единствено два. Това беше оповестено от основния изпълнителендиректор на Skoda Бернхард Майер.

Сделката за " Кремиковци "

Като евентуална локация за новия цех на Volkswagen в България беше апетитен парцелът до София, където преди се намираше металургичният комбинат " Кремиковци ". Една договорка ускори мненията в интерес на този вид.

През февруари тази година стана ясно от известие до Българската фондова борса (БФБ) и Комисията за финансов контрол (КФН), че досегашният притежател на " Кремиковци " " Първа капиталова банка " е продала 40% от терена на австрийската Soravia. Конкретни параметри към съглашението не бяха посочени.

1,3 милиарда евро вложения и 5000 работни места

Според предварителната информация инвестицията в новата база на Volkswagen ще бъде над 1,3 милиарда евро, като тя допуска отварянето на 5000 работни места. Производството в нея би трябвало да стартира до 2023 година, като от там би трябвало да излизат към 350 000 автомобила на година.

Това ще бъде цех номер 48 за немския колос, като се чака с изключение на Skoda там да се създават и модели на Seat и другите марки на Volkswagen. По-конкретно най-вероятно в нея ще се вършат SUV моделите Skoda Karoq Seat и Ateca.

Новите мощности са нужни на групата, с цел да се освободи място за производството на електрически автомобили, както и поради все по-големият интерес към чешката марка. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР