Германските здравни каси отчетоха 28 млрд. евро от вноски, нашата

...
Германските здравни каси отчетоха 28 млрд. евро от вноски, нашата
Коментари Харесай

Проф. Александър Чирков: В Холандия има 80 депутати, които ходят на работа с велосипеди, ние издържаме 240 хрантутници с мерцедеси

Германските здравни каси регистрираха 28 милиарда евро от вноски, нашата стигна дъното
Проф. Александър Чирков продължава да оперира в болница „ Токуда ”. През 1986 година известният кардиохирург направи първата трансплантация на сърце в България и на Балканите. Създател е на болница „ Св. Екатерина ”, както и на българска школа по кардиохирургия, написа „ Пик ”. 

– Сигурно знаете, проф. Чирков, че България е на последно място по опазване на здравето в Европа съгласно проучване на Европейския здравнопотребителски показател?

– Известно ми е. Това е резултат от цялостното безхаберие на ръководещите, които 20 години не си мръднаха пръста да създадат промяна в здравната система. А можеха да дойдат доста пари от Европейски Съюз, тъй като там се мисли и работи на правилото на солидарността. Както в този момент се откриха средства за бежанците от Сирия, от дълго време щяха да бъдат предоставени и задоволително пари за здравето на хората в най-бедната страна на съюза.

– Но нали непрестанно се регистрират промени – и при джипитата, и в болничното лекуване?

– Кога са правени промени? Как ли не съм ги забелязал?! Имаше дребен прогрес в системата само при държавното управление на Иван Костов, когато създадохме здравната каса. Аз заведох тогавашния здравен министър доктор Никола Василев в Германия и го срещнах с немския здравен министър. По взаимна спогодба у нас пристигна група от немски експерти и със зам. здравния министър доктор Илко Семерджиев беше основана касата. Но не каквато е в този момент, а изцяло независима, която беше в положение да поема всички разходи на пациентите за лекуването им.

– Сега обаче страната я прилапа и си харчи парите от вноските както си желае!

– Защото нищо у нас не се прави както би трябвало. Политиците ни единствено се демонстрират като факири в празни риторики. И до момента в който са изпълнени само със злоба, ненавист и примамка за възмездие, нищо няма да мръдне напред.

– Оказа се, че и „ Бърза помощ ” към този момент е в окаяно положение?

– В какво друго да бъде? Знаете ли, че доведох хора от Бремен, те изготвиха концесия за 200 000 евро за съвременна „ Бърза помощ ”. Но не взеха нито стотинка за труда си. Ние още не бяхме членове на Европейски Съюз, само че аз открих спонсори от Австралия и Швеция, които ни подаряваха 85 млн. евро да си създадем модерна незабавна помощ. Само че тук ми споделиха: Чирков, това е сън в лятна нощ. И толкоз.

– Говори се, че Симеон Сакскобургготски е отговорен за краха на този план?

– Не единствено той. Основната причина е слабата ни мисловна просвета. Просто цивилизацията е предходна около нас, българите, само че не ни е закачила.

– Не сте човек, който се оплаква…

– И в този момент не се окайвам. Да сте ме чули да мърморя за нещо? Но ме боли за моята България. Как може обединените немски здравни каси тази година да регистрират 28 милиарда евро над плануваните суми от вноски, а нашата да стигне дъното?!

– Липсата на пари ли е главната причина за хаоса в опазването на здравето?

– Не, несъмнено. Нашата здравна система разполага с задоволително пари, даже и допълнително. Само че никой не управлява защо тъкмо се харчат те. Така че здравна помощ да получава и най-бедният, и най-болният, и най-самотният.

– Доколко здравните министри имат дял в тази цялостна съсипия? Традиция стана те да бъдат сменяни като носни кърпички?

– Това не е мой проблем, дано си ги сменят. Само че нашите политици са алчни циници. Те мислят само за себе си и за партията си, която цялостни гушите им. Партиите у нас се трансфораха в мафия, страшна и неконтролируема.

– Когато минавате край вашата болница „ Св. Екатерина ” – боли ли Ви още, че по този начин незаслужено ви прокудиха от нея?

– Сърцето ми се свива. Исках да изградя зад болничното заведение един медицински суперкомплекс. Бях обезпечил всичко за образованието на млади лекари и здравни мениджъри… Но нищо не стана.

– Отмъстителен ли сте? Имате ли зъб на хората, които способстваха за тази неправда?

– Никога не съм бил злопаметен. Но доста скърбя, че се спря развиването на „ Св. Екатерина ”. Затова и нееднократно съм казвал, че последните години на Тодор Живков бяха цивилизовани и съвременни, имаше ред. Той ценеше постигнатото и държеше на развиването му.

– Е, Вие също бяхте политик. Защо не продължихте тази възходяща линия?

– Когато предложих на управлението на Съюз на демократичните сили да не се занимава с всякакви идеологии, а да усъвършенства и продължи започнатото в разнообразни сфери на публичния живот, пък било то и по времето на Тодор Живков, нищо… Видяхте какво стана. Изпокараха се, разделиха се на доста партии.

– Как оценявате чистките в лечебните заведения?

– Ами като няма здравна система, която да работи цивилизовано, ще поносим и ненужни, и травматични чистки. При всички случаи те не са подбудени от наложителното верую на хората в бели престилки: „ Доброто за пациента – над всичко! ”.

– Защо един от най-хубавите мениджъри ген. Стоян Тонев беше освободен от поста началник на ВМА?

– Не зная и не желая да се греша. Но ген. Тонев идваше при мен да се учи на здравен мениджмънт. Същото правеше и шефът на „ Св. Анна ” доктор Митко Димитров. Разбрах, че и него са подгонили.

– Според Вас обикновено ли е състезанието за началник на АГ „ Шейново ” да се точи с години, а в този момент и да го замрязат?

– Глупост! Ако е добър един доктор, за какво не го назначиш. Или пък за какво сменяш началника? Да си направил това още първоначално, когато си видял, че не се оправя добре. Само че в нашите лечебни заведения се гледа напълно друго – да се намести на стола не най-хубавият, а най-близкият до някого. Ето го продуктът на нецивилизованата политическа и социална система.

– Пиете ли още кафе с Бойко Борисов, бяхте другари?

– Бяхме другари, само че не се виждаме. Нито съм от неговата партия, нито съм политик. Срещам се само с Иван Костов, Георги Марков, Венцислав Димитров и с Георги Йорданов. Той да вземем за пример би бил един съвършен министър на културата. Но не е. Защото в политическата ни система е цялостен безпорядък, който докара страната ни до дъното. Назначават се единствено некадърници. Стига да са близки и другари на властимащите. Това, че тези хора нанасят непоправими вреди и се стига до невероятни разриви в обществото, никого не интересува. Те не отиват зад решетките, тъй като нямаме правосъдна система.

– Не Ви ли сърбят ръцете отново да се захванете с политика?

– Ако намеря най-малко 20 души, които не мислят единствено за личния си джоб, а за обществото, бих го направил. Но в България в този момент няма такива. Да вземем една Холандия с 16 млн. души население и 23 пъти по-висок стандарт на живота от нас. Тя има единствено 80 депутати в Народното събрание, които вървят на работа само с колела. А една дребна България устоя 240 депутати хрантутници, които се возят на мерцедеси със длъжностен бензин и шофьори…

– Как да излезем от тунела, проф. Чирков?

– Има една система, композиция от опита в опазването на здравето на Дания, Германия и Холандия. Но на никого не му пука за нея. В Министерство на здравеопазването не се интересуват от моето мнение и това си е тяхно право.

Инфо: 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР