Германските власти съобщиха, че досега са предоставили 2400 визи на

...
Германските власти съобщиха, че досега са предоставили 2400 визи на
Коментари Харесай

Германия е дала 2400 визи на афганистански служители и техни роднини

Германските управляващи оповестиха, че до момента са дали 2400 визи на афганистански чиновници на немската войска и техни родственици, въпреки че не всички желаят незабавно да заминат за Германия, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки AP.

Говорител на външното министерство в Берлин сподели, че 2400-те визи са предоставени през последните седмици на локални чиновници и техни родственици. Той призна, че процедурата е затруднена поради военното евакуиране и затварянето на немското генерално консулство в Мазар-и-Шариф. По думите му Берлин се стреми да си сътрудничи по въпроса с сътрудници като Международната организация по миграцията, чието представителството там към момента не е проработило поради ситуацията със сигурността.

Миналата седмица Германия изтегли последните си бойци от Афганистан след близо 20-годишна военна задача, съсредоточена главно в северната част на страната. Това беше вторият по бройка задграничен боен контингент след този на Съединени американски щати. Министърът на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер съобщи, че Германия има " огромния дълг " да не оставя незащитени локалните поданици, които са подпомагали силите ѝ, рискувайки личната си сигурност.

Преди военните да си заминат, са били предоставени документи за пътешестване на 446 чиновници и техни родственици - общо 2250 души, сподели пред кореспонденти в Берлин представител на немското министерство на защитата. Към оня миг са били останали неразгледани единствено " относително дребен брой заявки ", добави той. " Не всички от получилите тези документи за пътешестване са поискали незабавно да заминат ", съобщи представителят на военното министерство. " Някои от локалните (служители) са поискали да останат колкото е допустимо по-дълго в Афганистан, само че желаят въпреки всичко да разполагат с опция да заминат, в случай че ситуацията се изостри ", добави той.

Говорителят съобщи, че не е в положение да каже какъв брой са хората, които не са поискали да заминат незабавно. Миналата седмица американските сили опразниха най-голямото си летище в Афганистан като част от окончателното евакуиране на Съединени американски щати от страната, което съгласно проектите на Пентагона би трябвало да завърши до края на август. Цялостното евакуиране на американските военни е значително приключено, а Германия беше един от многото съдружници, които се изтеглиха през последните седмици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР