Германските власти не виждат достатъчни гаранции за безопасността на гражданите

...
Германските власти не виждат достатъчни гаранции за безопасността на гражданите
Коментари Харесай

Кризата между Германия и Турция ескалира

Германските управляващи не виждат задоволителни гаранции за сигурността на жителите и за сигурността на вложенията в Турция. Това стана ясно от изказване на външния министър на бундесрепубликата Зигмар Габриел във връзка арестите на лица с немски паспорти в южната ни съседка.

Последният от тях е правозащитникът Петер Щойдтнер, който беше арестуван в Истанбул на 5 юли.

По думите на Габриел сходна орис би могъл да има всеки, намиращ се на територията на Турция: „ Най-абсурдното е допустимо: вървиш в Турция от години, имаш другари и познати, които са подозирани за връзки с придвижването на Гюлен и внезапно ставаш покровител на тероризма. Посещаваш хотел на подобен човек или културно събитие и изцяло, изцяло почтен, ставаш „ свързан”. Затова са обновените препоръки към пътуващите в Турция немски граждани”.

Хората, които пътуват за Турция по персонални аргументи или по бизнес, са призовани да бъдат по-бдителни. Те би трябвало да се записват в немските консулства или в посолството, даже при къси визити, се споделя в предизвестието на министерството на външните работи на Германия.

С изявлението си първият посланик на Германия разгласи „ нова посока” на връзките с Турция, която евентуално ще я удари тежко по туризма и индустрията. И в двете сфери Берлин досега подпомагаше със стотици милиони евро стопанската система на южната ни съседка.

„ Не виждам по какъв начин немското държавно управление може да продължава да подсигурява корпоративните вложения в Турция, в случай, че там има опасност от безпринципни решения по политически причини”, акцентира Габриел, представен от „ Ройтерс”.

Журналист за генерали

Анкара предложи да освободи арестувания турски публицист от немския всекидневник „ Ди Велт “ Дениз Юджел, в случай че Германия върне на Турция двама някогашни генерали, избягали след опита за прелом в южната ни съседка на 15 юли предходната година.

Това заяви в. " Билд ", базирайки се на дипломатически източници.

Според изданието, такова предложение е направено преди няколко седмици от президента на Реджеп Ердоган.

Само за година в Турция, по съмнение за присъединяване в опита за прелом, бяха арестувани 22 немски жители. Девет от тях към момента са в пандиза.

Заплахи към Кипър

На днешния ден, 43 години след нахлуването на турски войски в Кипър, разделило островната страна на две, министър председателят на южната ни съседка Бинали Йълдъръм насочи опасност към страната поради изследването за енергийни запаси в Средиземно море.

По думите му тези дейности на Кипър са „ ненавременни и опасни” и Анкара ще отбрани ползите на хората от непризнатата Севернокипърска турска република. Два турски военни кораба и подводница наблюдават дейностите на кораб, който търси газ в акваторията на Кипър.

Според Анкара приходите от залежите би трябвало да се поделят сред двете страни на острова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР