Германските власти лишават Герхард Шрьодер от редица привилегии, които му

...
Германските власти лишават Герхард Шрьодер от редица привилегии, които му
Коментари Харесай

Отмъстиха на създателя на „Северен поток“ за вярната дружба с Русия

Германските управляващи лишават Герхард Шрьодер от редица привилегии, които му се дължат като някогашен канцлер на Федералната република. Оставете единствено пенсията и персоналната отбрана. Освен това Шрьодер рискува да попадне под персоналните наказания на Европейския съюз, в случай че не прекъсне формалните връзки с Москва. Така ръководещите отмъщават на някогашния водач на страната като част от „ анулацията на Русия “. В същото време елементарните германци имат защо да благодарят на Шрьодер, който е открил тесни връзки с Москва.

Представители на ръководещата коалиция - Социалдемократическата партия на Германия, „ Зелените “ и либералите - в сряда се съгласиха да лишат някогашния канцлер Герхард Шрьодер от някои от привилегиите, финансирани от данъкоплатците. Те подадоха заявление по този мотив в бюджетната комисия на Бундестага.

Управляващите партии взеха решение да закрият бюрото му, което към момента работеше по берлинския „ Унтер ден Линден “ до постройката на Бундестага, разпускайки личния състав му. Също по този начин на Шрьодер ще бъдат анулирани компенсациите за комунални услуги и заплащането за неговите задгранични пътувания, които преди този момент са били издавани като командировки на държавен чиновник. Всъщност някогашният водач на страната ще стане елементарен пенсионер. Вярно е, че пенсията, която някогашните канцлери получават по закон и телохранителите на Шрьодер е решено към този момент да ги запазят. Но опозицията – блокът ХДС/ХСС – упорства да се лишат Шрьодер и от тези последни привилегии. Както се чака, Бундестагът ще прегледа самодейността в четвъртък.

„ Герхард Шрьодер работи единствено като лобист за съветски държавни компании, а не от името на Федерална Република Германия. Германецът, който към този момент не извършва отговорностите, поверени му от Германия, не се нуждае от държавна прехрана “, сподели по този мотив Свен-Кристиан Киндлер, народен представител от „ Зелените “.

Според немския вестник „ Зюдойче ЦайтунГ “ след експлоадирането на военните дейности в Украйна, доста от помощниците на Шрьодер към този момент са напуснали, а самият той не се е появявал в „ Унтер ден Линден “ отдавна. Отношенията му с родната му партия ГСДП дефинитивно се утежниха след 24 февруари. Членовете на същата партия са недоволни, че някогашният канцлер " не желае да прекъсва връзките с Путин " и осъждат дейностите на Русия. Ако резолюцията бъде призната, Шрьодер ще загуби и правото да съставлява Федерална Република Германия като някогашен канцлер на интернационално равнище, да работи като длъжностно лице в Германия. Включително някогашният канцлер няма да може да взе участие в държавни церемонии. Това в никакъв случай не се е случвало на нито един някогашен немски канцлер.

В четвъртък, както се чака, не немският, а Европейският парламент ще одобри сходна резолюция – призовавайки Шрьодер да бъде вписан в черния лист. Това заяви в сряда немският вестник „ Велт “, който получи достъп до проекторезолюцията.

Редица европейски политици отхвърлиха да водят бизнес с руснаците, напомнят създателите на резолюцията и приканват Шрьодер и някогашния австрийски външен министър Карин Кнайсел „ да създадат същото “. Авторите се обръщат към Европейски Съюз с искане да „ включи в описите със наказания европейски представители на бордовете на огромни съветски предприятия, които не престават да получават “ пари от Русия.

Карен Кнайсeл оглавяваше австрийското външно министерство през 2017-2019 година Тогава сензация в западната преса провокира фактът, че тя е поканила Путин на сватбата си. Миналата година някогашният министър, сходно на Шрьодер, влезе в борда на шефовете на „ Роснефт “. През март някогашният министър даде изявление за вестник " Известия ", в което укори Запада, че не е показал задоволителна еластичност в договарянията за сигурност с Москва.

Вестникът предвижда, че резолюцията ще бъде призната, защото е подкрепена по едно и също време от четирите най-големи фракции. Обжалването на депутатите обаче занапред ще би трябвало да бъде утвърдено от представители на 27 страни членки на Европейски Съюз.

„ Кампанията против някогашни политици, които са етикетирани като „ проруски “ по своя мащаб и цинизъм, наподобява на лов на вещици против водачите на Германска демократична република след присъединението ѝ към Западна Германия “, споделя Александър Камкин, заместник-директор на Центъра за немски проучвания към Института за Европа на Руската академия на науките. „ Основният подстрекател на тази медийна вълна бяха немските издателства, следени от американски медийни магнати.

„ Между другото, сходна рецензия за „ несъразмерна благосклонност “ към съветските ползи в този момент е отправена към Ангела Меркел. Лесно е да се подлагат на критика политиците, които са напуснали сцената. Според мен това демонстрира уязвимост, опит да се играе дружно с „ Големия Град “ от Вашингтон по този метод. Неслучайно социалдемократите неотдавна изгубиха избори в най-голямата немска провинция Северен Рейн-Вестфалия. Техният неуспех може да се изясни с обстоятелството, че тази партия не се възприема като самостоятелен, мощен състезател в немската политика “, счита Камкин. Що се отнася персонално до Шрьодер, в краен случай той може да изиска съветско поданство и да се реалокира в Москва, иронизира специалистът.

Владислав Белов, заместник-директор на Института за проучвания на Европа, началник на отдела за проучване на Германия и началник на Центъра за германистика, напомня, че някогашният канцлер не е имал никакво въздействие върху делата на партията си през последните години и затова не е имал съставляват заплаха за ръководещите среди.

„ Но има „ анулация на Русия “ като цяло. Поради това множеството политици са принудени да изоставят предходните си възгледи, от приноса, който са дали за подсилване на германско-руското съдействие. Шрьодер се отмъщава за това, че остава в управлението на „ Роснефт “. Така някогашният канцлер дава да се разбере, че не трансформира позицията си и е подготвен да продължи да предизвиква разговора на страната си с Русия “, сподели Белов.

„ В същото време някои елементарни германци може би въпреки всичко са признателни на Шрьодер, че е измежду основателите за построяването на „ Северен поток-1 “. Газопроводът е една от последните връзки, която към момента свързва Русия с Германия. Благодарение на него немските домове към момента са снабдени с газ. Вероятно някой на вечеря може да си намерения, че е сготвил тенджера чорба с помощта на Шрьодер “, счита специалистът.

Струва си да напомним: Шрьодер управлява Германия от 1998 до 2005 година Като водач на опозиционната ГСДП на изборите през 1998 година той победи известния " канцлер на обединяването " Хелмут Кол, като го размени като глава на държавното управление. В началото на 2000-те, както твърди пресата, Шрьодер откри другарски връзки с Путин.

Заедно със брачната половинка си канцлерът постоянно идваше в Русия през тези години. Семейство Шрьодер даже осинови тригодишно момиченце, което живееше в едно от сиропиталищата в Санкт Петербург. След седем години на власт, през 2005 година Шрьодер изгуби изборите, отстъпвайки място на Ангела Меркел. Оттогава той се отдалечи от политиката и се концентрира върху стопанската система. Сега някогашният канцлер оглавява препоръките на шефовете на „ Роснефт “ и „ Норд Стрийм-2 “, както и на комитета на акционерите на последната.

В неотдавнашно изявление за „ Ню Йорк Таймс “ Шрьодер се отклони от директните оценки на събитията в Украйна, само че акцентира, че политическата и икономическа изолираност на Русия в дълготраен проект е невъзможна и просперитетът на Европейския съюз, в това число Германия, „ ще зависи постоянно " от доставките на съветски първични материали.

Константин Долгов, някогашен почитан чиновник на Министерството на външните работи и член на Съвета на федерацията, счита, че публичното мнение в Западна Европа последователно се уморява от русофобската акция, която му се постанова, и с течение на времето „ съществени политици като Шрьодер безспорно ще бъдат търсени още веднъж.” „ Много хора си спомнят, че с помощта на първия „ Северен поток “ газът непрестанно постъпва в Германия от години. Това даде опция за съществено развиване на немската стопанска система “, сподели той.

Според сенатора, до момента в който е на власт, Шрьодер неведнъж показва известна самостоятелност на Германия и " поема удара ", изпитвайки мощен напън от Вашингтон. „ Шрьодер поредно се застъпва за икономическо съдействие с Русия и като цяло се придържа към здравия разсъдък в своите преценки. Но интерпретацията му за националните ползи на Германия се разминава с помирителната линия, която следва актуалният канцлер Олаф Шолц “, акцентира Долгов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР