Германските учени планират да оборудват 4000 почитатели на поп музика

...
Германските учени планират да оборудват 4000 почитатели на поп музика
Коментари Харесай

4000 души на концерт ще експериментират с коронавируса

Германските учени възнамеряват да оборудват 4000 фенове на поп музика с съоръжения за следене и бутилки с флуоресцентен дезинфектант, с цел да получат по-ясна визия по какъв начин може да бъде предотвратено разпространението на Covid-19 на огромни концерти на закрито.

Масовите събирания за концерти са от дълго време табу по отношение на пандемията от ковид. Изследователи от Източна Германия набират доброволци за „ опит с ковид “ с изпълнителя на авторски песни Тим Бендзко, който ще се организира на закрит стадион в Лайпциг на 22 август.
Участниците, които са на възраст сред 18 и 50 години, ще носят проследяващи устройства за контакт към вратовете си. Машинките ще предават сигнал на шпации от пет секунди за придвижванията и близостта на хората в публиката.
Хората в залата, където ще се организира концертът, ще бъдат помолени да дезинфекцират ръцете си с флуоресцентен дезинфектант. Така учените ще могат да проследят и да разпознават повърхности, които вероятно носят нараснал риск от болест. 
Димът от машината за мъгла пък ще помогне да се пресъздава вероятното разпространяване на ковид посредством аерозоли, което учените ще се опитат да предскажат посредством компютърно генерирани модели преди събитието.
Проектът Restart-19
990 000 евро ще коства планът Restart-19. Инвестициите си поделят федералните провинции Саксония и Саксония-Анхалт. Организаторите на плана споделят, че задачата е да се „ дефинира рамка “ за това по какъв начин по-големи културни и спортни събития могат да се организират „ без да съставляват заплаха за популацията “ след 30 септември.
Нова Зеландия, която съумя да управлява разпространяването на пандемията на ранен стадий, разреши на 20 000 почитатели на ръгби да се тълпят на стадион в град Дунедин. Около 6200 фенове пък участваха на акцията на американския президент Доналд Тръмп на 20 юни в Тулса, Оклахома.
За да се предотврати риска опитът от Лайпциг да стане източник на ново огнище на болест, на записаните доброволци ще бъдат направени проби в лаборатория 48 часа преди началото на концерта. Хората с позитивен тест няма да бъдат позволени в залата.

На всеки в помещението ще бъде дадена маска за лице с клапан за издишване. Въпреки обезопасяването уредниците споделят, че отбраната от болест с ковид не може да се подсигурява 100%. До обяд в понеделник 775 доброволци се бяха записали за концерта с Бендзко, соул-ипълнител, чийто дебютен албум за 2011 година се продаде в 500 000 екземпляра в Германия.
Три сюжета
Зрителите, участници в опита, ще бъдат помолени да изпълнят три сюжета.Първият път хората ще се държат както във времената преди пандемията и ще влизат през два съществени входа.
Вторият сюжет планува тълпата да влезе през осем входа и да се настани на седалките през една. Всяко второ място на трибуните ще бъде блокирано.
В третия, строго обществено дистанциран сюжет, единствено на 2000 фенове ще бъде разрешено да влязат в залата с потенциал 12 000 места и да бъдат ситуирани на разстояние 1,5 м един от различен.
Учените, стоящи зад концерта, настояват, че се надяват да обработят базата получени данни за малко повече от месец и да показват своите открития при започване на октомври.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР