Германските инвеститори внасят в България нови, прогресивни модели на отношенията

...
Германските инвеститори внасят в България нови, прогресивни модели на отношенията
Коментари Харесай

Президентът: Германските инвеститори имат изключителен принос за развитието на модерна и конкурентоспособна икономика в България

„ Германските вложители внасят в България нови, прогресивни модели на връзките сред бизнеса, страната и обществото, с което способстват доста за развиването на съвременна и конкурентоспособна стопанска система в нашата страна. “

Това съобщи президентът Румен Радев, който удостои през днешния ден с медал „ Стара планина “ първа степен доктор Митко Василев . Дългогодишният основен шеф на Германо-българската индустриално-търговска камара беше отличен за заслугите си за развиването на търговско-икономическите връзки сред Република България и Федерална Република Германия.

В словото си на тържествената гала, която се състоя в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, президентът открои напъните и всеотдайността, с които Митко Василев способства през последните тридесет години за развиването на свързаността на българската и немската стопанска система и утвърждава Германо-българската индустриално-търговска камара като една от най-авторитетните бизнес организации у нас.

Президентът Радев посочи значимата роля на Митко Василев за динамичното и възходящо развиване на търговско-икономическо съдействие с Германия.

„ Именно хората като Митко Василев със своята целенасоченост и безрезервност прокарват здрави пътища на доверие, другарство, съдействие, взаимно съгласие. Пътища, които устояват на всяка политическа обстановка “ , акцентира още президентът по време на церемонията.

Церемонията. Снимка: Президентство

Президентът Радев уточни, че Германия e един от водещите стратегически вложители в нашата страна и най-големият външен пазар на българката стопанска система. През 2022 година двустранният стокообмен надвиши рекордните 12 милиарда евро, уточни още президентът и добави, че над пет хиляди немски компании развиват бизнес в България.

От своя страна Митко Василев изрече признателност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие , като акцентира, че Германия е стратегически значим и доста мощен сътрудник на България и изрази очакване през 2023 година да бъде реализиран нов връх в стокообмена сред двете страни.

На тържествената гала участва и доктор Мартин Ванслебен , основен шеф на Асоциацията на немските външнотърговски и индустриални камари (DIHK), който изрече признателност за изключителната посветеност на Митко Василев през последните тридесет години и постигнатите триумфи в учредените на другарство търговско-икономически връзки сред България и Германия.

По-рано президентът организира на „ Дондуков “ 2 работна среща с доктор Мартин Ванслебен, в която присъединяване взе и Митко Василев. В рамките на диалога бяха разисквани вероятностите за следващо увеличение на немските вложения у на с. Вложените досега обилни средства в области като автомобилния бранш, машиностроителната промишленост и производството на метали от страна на немския бизнес в България са добра основа за бъдещото задълбочаване на икономическите връзки сред двете страни, бе общата позиция по време на срещата. Президентът Румен Радев открои упоритостите на страната ни в региона на нововъведенията и високите технологии и в тази тенденция акцентира високия капацитет на младежите в България като фактор, който способства за това страната ни да бъде желано място за обилни вложения.

В срещата взе присъединяване и новоназначеният основен шеф на Германо-българската индустриално-търговска камара Соня Миклай, която ще заеме поста от 1 март тази година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР