Германски турист е бил задържан в Иран, съобщи вчера германското

...
Германски турист е бил задържан в Иран, съобщи вчера германското
Коментари Харесай

Германски турист е бил задържан в Иран

Германски екскурзиант е бил арестуван в Иран, заяви през вчерашния ден немското министерство на външните работи, само че не даде детайлности, а единствено сподели, че мъжът получава консулска помощ, съобщи ДПА, заяви Българска телеграфна агенция.

През последните години иранските сили за сигурност направиха поредност от арести на чужденци и лица с двойно поданство, множеството от тях - по обвинявания в шпионаж и опасност за националната сигурност. Правозащитни организации споделят, че това е тактичност за извоюване на отстъпки от други страни посредством предявяване на измислени обвинявания против техни жители.

През юни ирански апелативен съд удостовери присъдата от близо девет години затвор на френския екскурзиант Бенжамен Бриер, упрекнат в шпионаж. Преди две години той бе задържан покрай границата на Иран с Туркменистан, тъй като е правил фотоси с дрон. През юли Техеран заяви, че е арестувал шведски жител по обвинявания в шпионаж. Това стана няколко седмици откакто съд в Стокхолм осъди някогашен ирански държавен чиновник за военни закононарушения.

В Иран в този момент се води развой против Джамшид Шармахд, който е с немско и иранско поданство. Той е упрекнат в управление на въоръжена опозиционна формация. Техеран заяви, че неговото разузнаване е задържало живеещия в Съединени американски щати Шармахд, само че не даде детайлности. Семейството му сподели, че той е бил похитен, когато е бил в Дубай. През август предходната година ирански съд осъди германско-иранския правозащитник Нахид Тагхави на повече от 10 години затвор по обвинявания, свързани с националната сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР