Германски следователи проучват доказателства, които сочат, че екип за саботаж

...
Германски следователи проучват доказателства, които сочат, че екип за саботаж
Коментари Харесай

Разследването на саботажа на Северен поток проучва доказателства, свързани с Полша

Германски следователи изследват доказателства, които сочат, че екип за бойкот е употребявал Полша като оперативна база, с цел да повреди тръбопроводите на " Северен поток " в Балтийско море през септември, заяви Ройтерс. Информацията е на в. " Уолстрийт джърнъл ".

Германските следователи са възстановили изцяло двуседмичното пътешестване на " Андромеда " - 15-метрова бяла развлекателна яхта, за която се подозира, че е взела участие в саботажа на тръбопроводите, доставяли съветски газ за Европа. Те са открили, че яхтата се е отклонила от задачата си и е навлязла в полски води, написа вестникът, като се базира на данни от радио и навигационното съоръжение на " Андромеда ", сателитни и мобилни телефони, сметки в джимейл " и ДНК проби, оставени на борда, които Германия се е пробвала да съпостави с най-малко един украински боец ".

Засега няма мнения от немската федералната полиция и канцеларията на полския министър председател, написа Българска телеграфна агенция.

Тази седмица в. " Вашингтон пост " заяви, че Съединени американски щати са научили за украинския проект за офанзива против газопроводите три месеца преди те да бъдат развалени от подводните детонации. В сряда украинският президент Володимир Зеленски съобщи пред немски медии, че неговата страна не е нападала газопроводите " Северен поток ".

Саботажът беше осъществен в икономическите зони на Швеция и Дания. И двете страни обявиха, че детонациите са били умишлени, само че към момента не са открили кой е виновен за тях. Следователите стигнаха до заключението, че взривното вещество, употребявано при интервенцията, е октоген - прозрачен експлозив, подобаващ за разрушение на подводна инфраструктура, съгласно в. " Уолстрийт джърнъл ".

През март немски медии откриха, че е допустимо в нападението да е взела участие яхта от основана в Полша компания, благосъстоятелност на украински жители.

Американският вестник оповестява, че осведомени с пътуването на " Андромеда " са показали, че саботьорският екип е сложил дълбоководни експлозиви на " Северен поток 1 ", преди да насочи своя транспортен съд " Бавария 50 " към Полша. Андромеда, която преди дни е била наета от немска компания, основана наоколо до мястото, където тръбопроводите излизат на сушата, е отплавала назад на север, което съгласно проверяващите е опит да приключи задачата си и да сложи мини на Северен поток 2, написа " Уолстрийт джърнъл ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР