Германски политици и от десницата, и от левицата преосмислят подхода

...
Германски политици и от десницата, и от левицата преосмислят подхода
Коментари Харесай

Политически дебат в Германия за правото на събирания след мащабния протест срещу мерките за борба с коронавируса

Германски политици и от десницата, и от левицата премислят метода към митингите по време на пандемията, откакто хиляди хора се събраха в Берлин през уикенда на проява, без да съблюдават противоепидемичните ограничения, съобщи ДПА. По данни на полицията към 17 000 души са взели участие в проведеното в събота шествие в немската столица против рестриктивните мерки поради ковид, а на митинга по-късно са се събрали близо 20 000 души. Тъй като доста от участниците не съблюдаваха изискваното разстояние един от различен, нито носеха маски, органите на реда разпръснаха митинга безкомпромисно. Демонстрацията бе прекъсната, откакто служителите на реда смъкнаха със мощ от трибуната нейните уредници, а против тях стартира наказателно произвеждане за нарушение на разпоредбите за отдалеченост, въведени поради пандемията с ковид.

Свободата на събиране е " изключително значимо законно право ", съобщи немският правосъден министър Кристине Ламбрехт в днешния брой на ежедневника " Зюддойче цайтунг ". Тя посочи обаче, че би трябвало да се съблюдават разпоредбите, с цел да се ограничи разпространяването на ковид и да не бъдат застрашавани другите хора. " Не демонстрирам схващане към стачкуващи, които безочливо не зачитат това ", сподели Ламбрехт, която е член на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).
Армин Шустер, специалист по вътрешни работи в Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, предложи да се забранят всеобщите демонстрации като тази в Берлин, написа Българска телеграфна агенция. А неговият сътрудник от ХДС Торстен Фрай, заместник-председател на парламентарната група на консерваторите, акцентира, че демонстрациите би трябвало да бъдат ограничавани единствено в изключителни случаи. " Но когато самите демонстрации се трансфорат в огромен риск, страната не може да стои безучастно и да следи ", съобщи той пред в. " Велт ".
Протестиращите получиха поддръжка от крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ), която е най-голямата опозиционна мощ в Народното събрание. " Не виждам неправилно държание ", сподели съпредседателят на АзГ Тино Хрупала. Според него хората са излезли спокойно по улиците, с цел да защитят гражданските си права. " А това единствено може да бъде приветствано ", съобщи той. В Германия буди паника внезапното нарастване на разпространяването на ковид през последните седмици. По данни на института " Роберт Кох " до момента в страната са регистрирани 210 402 заразявания и 9148 смъртни случая.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР