Германски и австрийски учени създадоха 20-кубитов регистър. Устройството може да

...
Германски и австрийски учени създадоха 20-кубитов регистър. Устройството може да
Коментари Харесай

Създаден е квантов регистър от 20 заплетени кубита

Германски и австрийски учени сътвориха 20-кубитов указател. Устройството може да съхранява над един милион квантови положения по едно и също време.
Това е незадоволително за достигането на квантовото предимство – повсеместен квантов компютър, който може да извършва разнородни задания с разнообразни логаритми. Но е първата дребна стъпка в основаването на пълноценни квантови системи.

Използвани се 20 калциеви йона , намиращи се в специфичен електростатичен капан. Електрическото поле на клопката подрежда йоните в един ред, а приложеното второ, странично електрическо поле ги задържа на разстояние 5 микрона един от различен. Всеки йон на калция има един валентен електрон, посоката на въртене на който дефинира квантовото положение на кубита.

Заплитането на двойка кубити на квантово равнище дава до четири квантови положения, в които може да се намира двойката. А прибавянето на още един кубит удвоява това значение. По този метод, веригата от 20 заплетени кубита може да има 220 или 1 048 576 смисли.

Цифрата наподобява внушително, само че е извънредно незадоволителна за реализирането на комплицирани квантови интервенции. В квантовия свят, квантовият указател би трябвало да има най-малко няколко хиляди заплетени кубита.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР