Германски хуманитарен работник, държан като заложник в Сахел над 4

...
Германски хуманитарен работник, държан като заложник в Сахел над 4
Коментари Харесай

Ислямисти в Сахел пуснаха германски заложник

Германски филантропичен служащ, държан като пленник в Сахел над 4 години и половина, беше освободен, заяви неговата организация в събота. 63-годишният Йорг Ланге " може да се върне при фамилията си ", сподели Бианка Калчмит, общоприет шеф на неправителствената организация Help, благодарейки на немското външно министерство, престъпната полиция и управляващите в Мали, Нигер и други прилежащи страни с принос за освобождението му.

Ланге беше похитен от въоръжени мъже на мотоциклети на 11 април 2018 година покрай Айороу в западен Нигер, в район до границата с Мали, постоянно подлаган на джихадистки офанзиви. Неговият нигерски водач беше освободен малко по-късно, само че съгласно немските медии Ланге е бил продаден на „ Ислямска страна ” в региона на Голяма Сахара. Германският седмичник „ Шпигел ” цитира източници от службите за сигурност, съгласно които Ланге е „ в положително здраве поради събитията “. Според списанието контактите на мароканските секрети служби с джихадистки групи в Сахел са улеснили освобождението на Ланге.

Ланге е бил превозен със аероплан на немската войска. Германските медии оповестиха, че похитителите са поискали седемцифрена сума за откуп и приканиха Берлин да не се пробва да протака договарянията.

Правителството е обмисляло изпращането на специфични сили за освобождението на Ланге, само че решило, че интервенцията ще бъде прекомерно рискована, пика списанието.

Най-малко четирима западни заложници от Франция, Съединени американски щати, Австралия и Румъния към момента са арестувани в Сахел, съгласно данни, засягащи единствено случаите, оповестени обществено от тяхното обграждане или от държавните управления.

Друг немец, католически духовник Ханс-Йоахим Лоре, е в неопределеност от края на ноември и се счита, че е похитен, въпреки никой да не е поел отговорност.

Конфликтът в Сахел стартира в северната част на Мали през 2012 година, популяризира се в Буркина Фасо и Нигер през 2015 година и в този момент страните от Гвинейския залив страдат от спорадични офанзиви на ислямистки екстремисти. В трите народи от Сахел хиляди хора бяха убити, над два милиона разселени, а опустошителни вреди бяха нанесени на три от най-бедните стопански системи в света.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР