Германски гражданин от ирански произход бе осъден на смърт в

...
Германски гражданин от ирански произход бе осъден на смърт в
Коментари Харесай

В Техеран осъдиха на смърт германец от ирански произход

Германски жител от ирански генезис бе наказан на гибел в Иран, съобщи ДПА.

Революционен съд в Техеран призна Джамшид Шармахд за отговорен за терористична офанзива.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния съд.

Активистът Шармахд е бил арестуван от иранското разузнаване в Дубай през 2020 година и отведен в Иран. Оттогава той е в ареста в Техеран.

Преди това Шармахд е живял в Съединени американски щати в продължение на години. Семейството му и правозащитни групи отхвърлят обвиняванията против него.

В Съединени американски щати германецът от ирански генезис е бил част от опозиционната група в заточение " Тондар ", която води акция за възобновяване на монархията в Иран, свалена през 1979 година

Според иранската правосъдна система организацията е направила терористична офанзива през 2008 година в джамия в град Шираз, при която са починали няколко души. Трима индивида към този момент бяха екзекутирани по отношение на нападението.

Правозащитната организация " Амнести Интернешънъл " дефинира този развой като демонстративен.

Шармахд е взел участие в радиопрограма на групата в заточение като инженер и специалист по осведомителни технологии.

На уеб страницата на групата, заличен през 2019 година, пишеше, че въпросното радиопредаване е за политика, история, само че и дава указания за политическа опозиция.

Не е ясно дали Шармахд може да получи помощ от посолството на Берлин  в Техеран. Иранската правосъдна система третира хората с двойно поданство по същия метод като жителите на Ислямяската република.

Понастоящем редица жители на европейски страни, доста от които имат и иранско поданство, са в пандиза в Иран. Критици упрекват Техеран, че държи чужденци като политически заложници. Ислямската република тхвърля обвиняванията и оправдава арестите с обвинявания в шпионаж.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР